Kalvfrikadeller i syrlig tomatsås
Frikadeller har tidigare inte lockat mig särskilt mycket. Idén att koka köttbullar i stället för att steka dom har helt enkelt känts… tråkigt. Sedan så testade jag hemmafruns lammfrikadeller, vilka gjorde en stor succé. Så stor succé att jag blev väldigt sugen på att göra frikadeller igen. Med all kalvkött vi nu har i frysen kändes det naturligt att använda kalvfärs denna gång. Liten variation på temat, med samma storartade succé. Enligt undertecknad i alla fall, för jag får faktiskt ha dem för mig själv hela veckan!
Kalvfrikadeller i syrlig tomatsås
4-5 portioner
500 g kalvfärs
2 nävar färsk basilika
0,5 dl ströbröd
drygt 1 dl riven parmesan
1-2 msk grädde
salt, peppar
2 tetror passerade tomater
4 vitlöksklyftor
lite olivolja
saften och skalet av en stor citron
2-3 tsk honung
salt, peppar
Gör såhär: Hacka basilikan fint och blanda allt till färssmeten. Rulla till små frikadeller (eller större om tålamodet tryter). Hacka vitlöken fint och fräs någon minut i olivolja. Tillsätt de passerade tomaterna och låt puttra någon minut. Riv skalet av citronen och tillsätt det samt saften. Låt puttra någon minut till. Smaka av med honung, salt och peppar. Lägg försiktigt ner frikadellerna i tomatsåsen och koka ca 10 minuter (beroende på storlek). Servera med pasta och en god sallad. Riv över lite mer parmesan och strö över lite nymalen svartpeppar!
Tags: frikadeller, kalvfärs, Mat, pasta, pastasås, vardagsmat
This entry was posted on Monday, March 15th, 2010 at 16:58 and is filed under Husman, Köttfärs, Mat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
March 15th, 2010 at 21:11
Helena says:Mmm, det ser gott ut! Fin sida du har förresten!
March 16th, 2010 at 17:32
Sambon says:Önskar att jag vore hemma… det schweiziska köket är inte någon kulinarisk sensation.
March 16th, 2010 at 18:24
Lotta Hellström says:Men, då kan vi väl byta? Frikadeller mot lite raclette och fondue? Puss