Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Mat på tur del 2 - köttfärsåsen som inte blev

Så. Nu är det väl dags att jag fortsätter med min lilla serie mat på tur. Frukosten var ju bara ett litet smakprov och nu är det dags att ta fram det tunga artilleriet. Jag hade tänkt börja med en riktigt lyxig måltid. Vi hade ju vänner med under första dygnet och de var ansvariga för middagen första dagen. Då de bara skulle vandra två dagar/en natt så lovade de att de kunde bära lite extra mat.

De pratades om murrika och allt mumsigt som kunde lagas på den. Jag såg verkligen fram emot den måltiden. Sen gavs den idén upp och A pratade lyriskt om en egentorkad köttfärssås*. Det lät inte heller helt fel, och jag hejade glatt på. Men sedan dök det upp en bild på torkad sojafärs på facebook och jag började ana oråd. Från den från början utlovade mumsiga murrika-middagen blev det helt enkelt köttfärssås på sojafärs. Men med ett glas vin och chokladmousse till efterrätt var det ingen som klagade. Dessutom upptäckte vi hur smidigt det är med sojafärs (finns även som strimlor) när man är på tur. Fler rätter i denna tappning kommer nästa gång, jag lovar!

Middag med vin

Sojafärssås på vandringsvis

till 4 hungriga vandrare
1 påse torkad sojafärs
olivolja
1 påse bolognesemix
vatten
1 skvätt rödvin (kan uteslutas)
500 g spagetti

Gör såhär: Koka upp vatten och tillsätt sojafärsen. Låt svälla några minuter. Fräs färsen i lite olivolja. Tillsätt bolognesemixen och vatten. Kanske oxå lite rödvin och extra kryddor? Låt koka 5-10 minuer. Koka under tiden spagettin på ett andra stormkök (bra tips!). Servera tillsammans med en kåsa rödvin och njut av en avklarad vandring.

Spagetti bolognese

Jodå, det satt fint!

*För er som fortfarande funderar på att göra den där hemtorkade köttfärsen så finns receptet här.

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Mat på tur del 2 - köttfärsåsen som inte blev”

 1. July 15th, 2011 at 08:29

  Sandy says:

  Jag kör med ett storpack sojafärs i fysen, den är redan lite kryddad och utmärkt när man vill göra en stor laddning pastasås att ha i kylen. Soyafärsen är dryg och mättar mycket bra.
  Vad gäller stormköksmat har jag ett ess i rockärmen med bulgur som jag tänkte dra fram i under seglatsen i sommar. Ser fram emot att få höra fler sluga och smarta tips till sommarmat i naturen!

 2. July 15th, 2011 at 19:21

  Lotta Agholme says:

  Jag ser verkligen fram emot ditt bidrag till mat som kan både lagas och ätas ute. Men även sällskapet också såklart!

Leave a Reply


Sök i Bloggen