Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Mat på tur del 1 - eller hur man undviker frystorkat

För ungefär ett år sedan så var jag ute och vandrade i Jämtlandsfjällen med snyggo (numera min man), min kusin och hennes man. Då de båda har ett förflutet inom det militära så har de en aldrig sinande källa av frystorkad mat. Det är ju enkelt, lätt och hyfsat OK om man får det gratis. Att betala 70-90 kronor per portion som vi vanliga dödliga får göra känns dock lite i överkant. Så redan på den turen började jag fundera på vad man kan äta istället, som inte är allt för tungt, snabbt att laga och ändå ger mycket energi. Jag tror även att jag i ett svagt ögonblick lovade att dela med mig av mina tips på vandringsmat.

Nu har vi varit ute och traskat igen. Samma fjäll, samma snyggo. Två vänner en del av tiden och ingen frystorkad mat. Så, då är det ju dags att jag delar med mig, eller hur? Nu är ju detta vår första egna tur och maten kommer säkert förfinas under årens lopp (om mannen går med på fler vandringar) men det är ett steg på vägen.

Och vi börjar lite logiskt med frukost. Frukostblandningar/grötblandningar finns det ju en del att köpa såklart, men det blir betydligt billigare att göra själv. Dessutom så kan man ju då anpassa innehållet (och sötman) efter eget tycke och smak. Vi lyxade till det och hade en påse blandade nötter och torkad frukt på sidan av. Lite godare och mycket bättre om man har en nötallergiker med sig.

Vandringsfrukost

Grötmix

10 rejäla portioner (för hungriga vandrare)

500 g fiberhavregryn (ca 12 dl)
40 g torkade gojibär (el torkade blåbär)
40 g kokosflingor
40 g pumpakärnor
80 g solroskärnor
40 g krossade linfrön
3 dl torrmjölk
1 tsk salt (ca)
2-3 msk socker (kan uteslutas)

Gör såhär: Hemma i civilisationen blandas alla ingredienser utom salt och socker. Börja med att salta och sockra försiktigt. Koka en liten klick gröt i micron och smaka av. Tillsätt ev lite mer salt/socker om så önskas och provkoka igen. Det är ju lättare att rätta till saker medan man fortfarande är hemma. Dela sedan upp blandningen i fem 2-portioners påsar (om du inte ska ut o traska själv då).

Ute på fjället så blandar man en påse grötmix (ca 3 dl) med 6 dl vatten. Koka upp på stormköket och låt puttra under omrörning, ca 5 minuter eller tills gröten tjocknar. Tillsätt en rejäl näve nötter och torkad frukt. Dela upp i kåsor, eller ät tillsammans ur kastrullen. En kåsa oboy/kaffe och en knäckemacka till så står man sig nästan fram till lunch!

Frukost i det gröna

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen