Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Salmalax på allra bästa sätt

De som spanat in mig när jag handlar, nej shoppar, mat kan nog få för sig att jag inte är riktigt riktig. Som den där gången jag blev så glad över att hitta Dorsets mysli så jag var tvungen att fota paketet med mobilen och skicka till min kära bror. Eller då jag ÄNTLIGEN hittade KRAV-märkt fläskkött på ICA och bara var tvungen att berätta för personalen hur glad jag blev. Eller som i söndags då jag på slentrian tittade till fiskdisken för att se om det fanns någon prisnedsatt fisk att fynda. Istället låg där finaste Salmalaxen*! Jag blev sådär glad så jag nästan (men bara nästan) hoppade upp och ner och klappade händerna. Jo, jag kan göra så när jag bli exalterad.

*För er som inte hört talas om Salmalax, läs detta (eller varför inte det här?) och leta sedan reda på en egen bit. Det är värt det, jag lovar.

Laxen och receptet

Laxen och receptet innan start

Så, men denna fantastisk fina lax i min hand så var man ju tvungen att laga något som gjorde den rättvis. Egentligen är den godast rå (läs sushi), men då tiden är knapp på vardagkvällarna så fick det bli Hemmafruns “som sushi fast på en kvart” det vill säga sockerstekt lax med nudlar. Från boken, inte bloggen (vad jag vet) så jag ger er receptet rakt av. Det här är vardagslyx på riktigt hög nivå.

Laxen till middag

Ja, jag vet. Men jag var hungrig. Och det är ju så tråkigt utan bilder.

Sockerstekt lax med nudlar

400 g laxfilé
1 msk flingsalt
2 msk socker
0.5 gurka
2 avokado
2 msk sesamfrön
250 g risnudlar
0.5 dl risvinäger
0.5 dl socker
wasabi, gari (inlagd ingefära), japansk soja

Gör såhär: Blanda flingsalt och den mindre mängden socker. Tag bort skinnet från laxen (om det är kvar) och dela i 4 portionsbitar. Gnid in sockerblandningen på båda sidor och låt stå tills det är dax att steka. Dela gurkan och skär fina remsor med potatisskalare. Dela avokadon, gröp ur och skiva fint. Blanda risvinäger med den större mängden socker och rör tills sockret smält. Rosta sesamfrön gyllenbruna i en torr stekpanna. Sätt på nudelvatten och hetta upp en stekpanna med lite olja. Koka nudlarna och stek laxen ungefär lika lång tid (2-3 min). Finfin lax som jag hade blir bäst om den har en mörkrosa kärna tycker jag. Rör ner vinägerblandningen i nudlarna när de runnit av. Strö sesamfrön över laxen. Servera med grönsakerna, wasabi, ingefära och soja. Ät gärna med pinnar, så kan du njuta av maten aningens längre!

Laxen till lunch

Till och med lunchlådan blev ett litet konstverk.

Tags: , , ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen