Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Svenskarna och deras kantareller

Igår visade jag och min chef/handledare upp den svenska skärgården för vår indiska kollega. Sommarstugor, båtfärder och svensk sommarmat med fisk och bärpaj ingick naturligtvis. Precis som mulet väder och duggregn. Vi gick även en liten promenad på jakt efter kantareller och försökte förklara att svenskar i princip aldrig avslöjar sina svampställen för varandra. Hon log lite artigt och trodde nog vi skämtade. För när vi lite senare hittade kantarellerna precis utanför en grannes gård, frågar min indiska kollega med klar stämma (så att grannen mycket väl kan höra) om vi hittat något. Hon blev snabbt tystad och vi klargjorde att det inte var att leka med, våra svampställen!

Här ute på ön växer det stadig kantareller runt hörnet. Inga mängder har kommit upp ännu, men tillräckligt för… en svampmacka kanske ni skulle säga! Men nej, i år hamnade premiärkantarellerna icke-ortodoxt på en pizza. De gjorde sig mycket bra där också, jag lovar.

Kantarellpizza

Förresten så tror jag att vi inte är ensamma om det fantastiska svampstället på grannön. Det såg oroväckande plockat ut i dag. Bara att hänga på låset i framtiden alltså!

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Svenskarna och deras kantareller”

  1. August 6th, 2010 at 09:38

    tina says:

    Svampställen ja, dom talar jag inte högt om. Kantareller på pizza är gott, inte minst tillsammans med västerbottenost. Mmm…

  2. August 6th, 2010 at 10:28

    Lotta Hellström says:

    Västerbotten måste jag verkligen testa nästa gång det vankas kantarellpizza!

Leave a Reply


Sök i Bloggen