Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Oväntad soppa av en (f.d) majshatare

Majs smakar bajs. Det är inte bara ett mantra jag hade som liten. Det är något jag fortsatt hävda väldigt länge. Lite för länge skulle vissa säga. Sedan så fick jag krypa till korset och medge att grillade majskolvar med smör faktiskt smakade väldigt gott. Ett tag efter detta så kunde jag även tänka mig burkmajs, vid mycket speciella tillfällen vill säga. Men från denna ganska tveksamma inställning till majs, så var steget oväntat litet till att jag skulle ställa mig och laga majssoppa. En soppa nästan helt baserad på majs alltså. Det som fick mig att dra iväg såhär hejdlöst var framförallt att jag hittade finfina majskolvar på bondens marknad förra helgen. Dessutom var det dags för en ny favoritsoppa här hemma.

Att toppa soppan med chorizo-smul gjorde verkligen pricket över i:et. Färsk koriander hade nog suttit finfint i soppan, men det får vi testa en annan gång.

Majssoppa

Majssoppa med smak av chili och koriander

ca 6 portioner
4 majskolvar (gärna färska, förkoka dem då 40 minuter)
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 tärningar grönsaksbuljong
1- 1.5 liter vatten
2 dl creme fraiche
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk malen koriander
gurkmeja
salt och peppar
färsk koriander/chiliflakes till servering
chiliflakes

100 g chorizo

Gör såhär: Skär bort majskornen från kolvarna. Hacka lök och vitlök. Fräs löken i lite olja tillsammans med sambal oelek. Tillsätt majsen, buljongen och en liter vatten. Låt koka ca 10 minuter. Mixa soppan slät och späd med mer vatten om den känns tjock. Smaka av med mer koriander, salt och peppar. Tillsätt cremefraichen och låt den smälta ner i soppan. Pudra i lite gurkmeja för att få en lite mer majs-färg på soppan. Skär chorizon i små tärningar och knaperstek den i sitt eget fett (starta med kall stekpanna). Låt rinna av på lite hushållspapper. Häll upp soppa, toppa med chorizotärningar och strö över lite chiliflakes eller varför inte färsk koriander. Bröd till är ju aldrig fel!

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Oväntad soppa av en (f.d) majshatare”

 1. October 4th, 2010 at 15:54

  Sandy says:

  Miljoner av människor har sällan fel… Majs är bra till massor!

  Jag kan tycka att skalen är lite jobbiga ibland dock. Hur gjorde du med soppan? Passerade du den eller har du en super-duper mixer som inte lämnar spår sv majsskal i soppan?

  Man kan även rosta majsen i ugn oxå innan, för att få en söt fyllig smak. Men förkokning och stekning gör säkert samma effekt.

 2. October 9th, 2010 at 16:09

  Lotta Agholme says:

  Hm, jag tror inte jag har någon super-mixer, men märkte ändå inte av några skal! Jag har även hör med F, som har tänder där allt fastnar, och inte heller han har stört sig på några skal.

Leave a Reply


Sök i Bloggen