Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Vasaloppsfrukost utan blåbärssoppa

Jag vet inte om man kan kalla det tradition, men det har blivit många vasalopps-söndagar framför teven de senaste åren. Det är så härligt att slötitta på alla hurtiga människor, strosa iväg och pyssla med något och återvända till exalterade kommentatorer fast det är flera mil kvar. Detta tillsammans med den stora massan som kämpar på där bakom, och har många många timmar kvar i spåret. Jag kanske ska ge mig på det där nästa år i alla fall…

I år kombinerades istället påtittandet med långfrukost i soffan. Dagen till ära har jag slagit på stort och bakat fikon- och hasselnötsbröd. Fikonen blev kvar från i julas och nötterna, ja bröd blir helt enkelt godare med nötter! Annars en enkel deg med fullkornsdinkel och vetemjöl. Vågen bestämde sig för att protestera (kanske något vattenskadad) så jag fick chansa lite på måtten. Påläggen blev lika bra som brödet och med dessa och en stor kopp te hejar jag på från mitt håll!

Fikonbröd naturelle

Frukostmackor

Surdegsbröd med hasselnötter och fikon

Surdegsstart
100 g surdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl

Blanda och låt stå över natten

Stora degen
Surdegsgrunden
400 g vatten (4 dl)
400 g vetemjöl special (drygt 6.5 dl)
350 g dinkelfullkornsmjöl (drygt 5.5 dl)
1 klutt honung
200 g hasselnötter
200 g torkade fikon
10 g salt

Blanda surdegsgrund, vatten, mjöl och honung i assistentens bunke och kör ca 7-10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör ca 5 minuter till. Hacka fikonen grovt och tillsätt dem tillsammans med nötterna mot slutet. Låt jäsa i en inoljad plastlåda ca 4 timmar. Häll upp degen på en mjölad bänk och dela i tre delar. Jag gjorde två limpor, samt några portionsbröd. Låt jäsa i korg eller på bakplåtspapper 1-2 timmar beroende på rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 grader med en plåt på mitten och en oöm plåt på botten. För över bröden på den varma plåten, sätt in dem och lägg en isbit på den undre plåten. Grädda i 10 minuter och sänk sedan temperaturen till 200 grader. Lufta efter totalt 15 minuter och sätt in en termometer. Grädda tills bröden har en temperatur på 98 grader. Portionsbröden gräddade jag i 250 grader ca 12-15 minuter.

Tags: , , , , , , ,

2 Responses to “Vasaloppsfrukost utan blåbärssoppa”

  1. November 16th, 2010 at 08:46

    Lotta Agholme says:

    Ja, det är helt klart en av mina favoriter också! Kul att du hittade hit!

  2. November 16th, 2010 at 09:45

    Tiigerlilja says:

    Åh vad det där brödet ser gott ut! Älskar surdegsbröd och nötbröd, och en kombination är ju helt underbart! =)

Leave a Reply


Sök i Bloggen