Knäcke-kex
Den här helgen har jag verkligen haft bak-inspiration!
Med ett recept från Saltåkvarns “Maten Brödet Kakorna”, lite inspiration från det goda Vilmas Knäcke, och lite egen fantasi så blev det (enligt mig och sambon) hur gott som helst! En grunddeg och två smakvarianter tillverkades såhär:
Grunddeg:
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor, grovhackade
180 g rågmjöl, plus lite till utbaket
110 g dinkelsikt
60 g skrädmjöl
1 msk mörk sirap
2,5 dl vatten
salt
Smaksättningar:
Hackad rosmarin och havssalt
Sesamfrön och blå vallmofrön
Gör såhär:
- Blanda alla ingredienser och knåda till en smidig deg, tillsätt lite mer mjöl om det är kladdigt
- Dela degen i två delar
- Kavla ut den ena delen tunt, spraya på lite vatten, strö på den ena smaksättningen och kavla lätt så det fastnar
- Tryck ut valfria former (jag använde pepparkaksformen) och lägg på plåt. Alternativt lägger du hela kakan på en plåt med bakplåtspapper och sporrar/skär ut valfria former
- Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter, eller tills kexen är genomgräddade och krispiga.
- Låt svalna och njut!
Tvärr hade vi inget chevré hemma för ovanlighetens skull, annars hade en röra med det och färskost varit perfekt på kexen!
This entry was posted on Saturday, January 24th, 2009 at 18:36 and is filed under Baka, Bröd. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.