Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Surdegsbröd med bönor och äpple

Dagens bröd är inspirerat av Martins potatisbröd med kummin, men då jag varken hade potatis eller kummin hemma så blev det egentligen ett helt annat bröd. Surdegen friskade jag upp redan igår kväll och i morse var den härligt bubblig!

Såhär bakade jag mitt bröd:

Surdeg:
100 g surdegsgrund
180 g rågmjöl
300 g ljummet vatten

Blanda i en bunke och låt stå ca 12 timmar, jag ställde bunken i skåpet ovanför kylen, där är det varmt o gott!

Surdegen var riktigt bubblig i morse!

Surdegen var riktigt bubblig i morse!

Degen:
Surdegen från gårdagskvällen
150 g bönor, mosade (jag hade kokade Adzukibönor, men här funkar nog det mesta)
150 g rivet äpple
200 g fil
50g ljummet vatten
50 g honung
200 g rågmjöl
500 g vetemjöl special
25 g salt

- Blanda allt i assistenten och kör 10-15 min, (det tog ca 12 minuter för mig), lite långsammare i början och lite snabbare mot slutet.
- Låt jäsa i en oljad låda ca 4 timmar, eller tills den vuxit till dubbel storlek.

Degen före fyra timmars jäsningDegen efter fyra timmars jäsning

Degen före och efter fyra timmars jäsning

- Häll ut degen på mjölat bord, dela i två delar, jobba den lite försiktigt och forma till två bröd. Jag lade sedan mina i jäskorgar, men de skulle nog kunna jäsas utan också.
- Låt jäsa ca en och en halv till två timmar (jag förhastade mig lite, så två timmar är nog bättre)
- Värm ugnen till 275 grader, sätt in en plåt.
- För över bröden till den varma plåten, snitta lite som du känner för och sätt in bröden. Spruta samtidigt in lite vatten i ugnen, eller ha i ett par isbitar i en plåt på botten av ugnen. Vattenångan får bröden att resa sig bättre.
- Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 5 min
- Efter ca 15 minuter öppnade jag ungsluckan för att vädra lite och passade på att sätta in en termometer i brödet
- När innertemperaturen i brödet nått 98 grader är de klara!
- Låt svalna på galler. Surdegsbröd mår bra av att vila ett dygn innan man hugger in på det, även om det är svårt att låta det vara när hela köket luktar nybakat!

Resultatet av dagens brödbak - två härliga limpor

Resultatet av dagens brödbak - två härliga limpor

Leave a Reply


Sök i Bloggen