Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

En lite för god paj

Det var många projekt på gång förra helgen, så jag tyckte det passade bra att förbereda en paj som kunde agera lunchmat både lördag och söndag. Vi hade även ett helt gäng tomater av italiensk typ (stora avlånga med mycket kött och lite frön) som var tvungna att ätas upp. För att samtidigt få till några extra matlådor så gjorde jag alltså en STOR paj. Det hjälpte inte så mycket, då hela pajen försvann i ett nafs. Så god blev den visst! Italieninspirationen är fortsatt stark här hemma.

Jag har alltid haft problem med att pajskalets kant sjunker ner, och har testat alla trick. Utom att använda mig av torkade bönor vill säga. Nu gav jag även det en chans, med gott resultat. Jag hade däremot lite för mycket bönor på pajbotten, så det tog sin tid att förgrädda. Inte helt perfekt än alltså.

Italiensk paj

Paj med inspiration från Italien

3 dl vetemjöl
0.5 dl kruskakli
150 g smör
1-2 msk vatten

2-3 tomater (tag bort en del av fröna om de är väldigt fuktiga)
1 rödlök
1 burk kalamata oliver utan kärna
3 ägg
3 dl mjölk
salt, peppar
75 g lufttorkad skinka
färsk basilika

Gör såhär: Knåda snabbt ihop pajdegen, tryck ut den i en stor pajform och låt stå kallt minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, lägg ett bakplåtspapper i botten på pajen, fyll på med torra bönor/ärtor. Grädda 10.15 minuter. Skiva tomaterna och löken. Vispa ihop ägg och mjölk, salta och peppra. Varva lök, tomater och oliver i pajskalet. Häll över äggstanningen och grädda pajen ca 30 minuter, eller tills äggstanningen stelnat. Lägg sedan på lufttorkad skinka och färsk basilika innan servering.

Tags: , ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen