Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Japaninspirerad “titta va ja hitta” middag

Har du någon gång läst ett inlägg på en matblogg som börjar ungefär såhär: “Idag slängde jag snabbt ihop en fantastisk middag på de rester som gömde sig längst in i kylskåpet…”? Det kan vara ganska irriterande, eller hur? Vem har alla dessa fantastiska ingredienser liggande som rester? Var kommer all inspiration ifrån? Ska jag springa iväg och köpa allt detta (och låta det bli “rester”) för att efterlikna denna rätt? Eller ska jag bara le åt det hela, lägga mig på soffan och käka mackor.

Alltså: med risk för att irritera sådana som mig så ger jag er här middagen jag faktiskt slängde ihop av riktiga rester och som blev supergott! Om ni nu ser till att laga detta själva bli jag såklart inte ledsen. Men lika glad blir jag om ni blir inspirerade och gör er egen variant. Eller lägger er på soffan och käkar mackor. Ni har ju alla fall läst det här inlägget!

Japaninspirerat

Marinerad biff med mangosallad och nudlar

1 portion
2-3 skivor rostbiff eller annan överbliven stek
japansk soja
mirinvin
sake -lika delar av alla tre en skvätt citronljuice
ingefära
chili
lite råsocker
en liten morot
några broccolibuketter
ca 1/3 mango
1 portion valfria nudlar - gärna ägg eller typ ramen

Gör såhär:
Strimla rostbiffen. Blanda soja, mirin, sake, citronjuice, ingefära, chili och råsocker. Smaka av och tillsätt lite mer av något om så önskas. Lägg köttet i marinaden och gör något annat i 30-60 minuter. En löprunda kanske? Eller ett avsnitt av “Mad Men” om det passar bättre. Skala och strimla moroten. Dela broccolibuketterna i mindre bitar. Koka dessa MYCKET lätt i saltat vatten och låt sedan rinna av. Strimla mangon och blanda med morot och broccoli. Tag köttet ur marinaden och låt marinaden koka upp (tex i mikron). Koka nudlarna enligt förpackningen. Lägg nudlar i botten av en skål, lägg grönsakerna ovanpå och toppa med köttet. Häll den varma marinaden över och dekorera med sesamfrön, eller som i mitt fall, furikake. Kryp upp i soffan och glöm inte att sörpla lite!

Tags: , , , ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen