Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Pretzels: Nu i ett kök nära dig (eller mig)!

Pretzel i påsk?

Påskens bak-maraton började med pretzels.

Det hela började nog under mitt år som utbytesstudent i USA. Jag upptäckte att det fanns en annan sorts pretzels än de hårda, “salta pinne-liknande” sakerna jag ätit tidigare. Det fanns stora, mjuka kringlor med massor av salt på!!! Jag blev fast på en gång. Jag har aldrig sett dessa bröd hemma i Sverige, men har så fort jag fått chansen utomlands satt i mig en eller ett par (men där går gränsen, de är ju ohyggligt stora). Ofta har det skett på flygplatser av någon anledning. Jag har även inmundigat endast en pretzel till lunch under en hektiskt konferens i USA. (Men egentligen har de sitt stora fäste i Tyskland och kallas där Bretzel.)

Med tanke på min förkärlek för dessa salta bröd så är det lite konstigt att jag väntat nästan två år med att baka dem själv. När de hela tiden funnits i min Bröd-bok av Jan Hedh. Kanske var det rädslan att de inte alls skulle motsvara förväntningarna? Eller så var det bara idén att doppa bakverk i kaustisk soda som har fått mig att tveka.

Inte längre! Påskens bakmaraton inleds helt resolut med pretzels. Så här i efterhand så inser jag att det inte var särskilt svårt. Dessutom blev de fantastiskt goda, så nu måste jag bara hejda min instinkt att äta så många jag kan medan de finns tillgängliga. Annars blir de inte långlivade. Å andra sidan behöver jag fortfarande jobba på formen en hel del. En ny omgång på annandan kanske?

Receptet är taget nästan direkt från Jan Hedhs bok “Bröd”, men halverat. Det är ganska bra så man hinner snurra till alla kringlorna innan de jäser för mycket. Jag passar på att dela med mig av lite iakttagelser och knep o knåp för att underlätta för er andra.

Pretzels

En blid snabbt, innan de tar slut!

Mjuka Pretzels

10-15 st
Fördeg:
10 g jäst
125 g vatten
180 g vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjölet och knåda 10 minuter. Låt jäsa i inoljad bunke ca 3 timmar, eller över natt i kylskåp.

Stora degen:
10 g jäst
150 g rumsvarm mjölk (Jan säger 125 gram, men jag tyckte det blev väl torrt)
375 g vetemjöl special
5 g honung (liten tesked)
25 g smör (rumsvarmt)
12 g salt

Kaustisk soda till lagen, grovsalt att strö över.

Lös upp jästen i mjölken. Häll degspaden över fördegen och tillsätt mjöl och honung. Kör i assistent, ca 3 minuter på låg hastighet. Tillsätt sedan smöret och kör 5 min till. Tillsätt sedan saltet, öka hastigheten och kör 10 minuter. Här tyckte jag degen var otroligt torr och kompakt, och tillsatte därför lite mer mjölk. Med tanke på att slutresultatet blev så bra, sa nog degen vara såhär hård, men assistenten klagade lite.
Låt vila 30 minuter i en inoljad, övertäckt bunke. Dela sedan degen i 10-15 bitar. Forma dem lite avlånga och låt vila 5 minuter. Var sparsam med mjöl på bänken, så bröden inte blir för torra och svåra att rulla. Om de ändå bara glider kan du blöta händerna lite. Rulla varje bit till en ca 50 cm lång sträng, som är tjockare på mitten. Forma en kringla och låt jäsa på och under duk i 45 minuter. Mina blev lite väl tjocka, så var inte rädd att göra stora tunna bröd, de går bra att baka sen i alla fall!
Sätt ugnen på 230 grader. Häll upp 100 g kaustisk soda i en rostfri kastrull. Fyll på med 1 liter vatten och låt koka upp. Tag av från plattan och tillsätt ytterligare 1 liter vatten. Nu ska lagen vara ca 40 grader. Var försiktig med lagen som är frätande, använd gärna skyddshandskar och skyddsglasögon! Doppa bröden i lagen med hjälp av t.ex. en stekspade i rostfritt. Lägg sedan bröden på en plåt med bakplåtspapper (var snabb för de kan nu fastna i verktyget). Se till att alla bröd hamnar på bakplåtspappret, de fastnar stenhårt på plåten. Strö över grovsalt och grädda 12-15 minuter. Avnjut gärna med en kall öl!

Tags: , , ,

2 Responses to “Pretzels: Nu i ett kök nära dig (eller mig)!”

  1. December 5th, 2010 at 13:14

    Hanna says:

    Ser supergott ut! Var du fick tag på kaustiksoda?

  2. December 5th, 2010 at 15:27

    Lotta Agholme says:

    Oj, jag körde helt enkelt på sån där man gör rent avlopp med. Så jag antar jag köpte den i vanliga mataffären. Fungerar finfint, även om det känns en aning konstigt. Jag har också sett recept där de kör med bakpulver istället (också basiskt).

Leave a Reply


Sök i Bloggen