Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Köttleverans från Ullälva gård!

På senare tid har jag försökt att köpa mer ekologiskt kött samt närproducerat kött från djur som får gå ute så mycket som möjligt. Sambon suckar lite ibland när jag jagar runt på affärerna och jag förstår honom. Det är inte alltid lätt att få tag på detta ekologiska kött utan att leta sig fördärvad, bli irriterad över dåligt utbud och bli ruinerad på kuppen!

På grund av allt detta har jag letat runt efter ekologiska kött-producenter i Östergötland, för att kunna köpa kött direkt från bonden. Så glad blev jag då när jag hittade Ullälva gård, bara några mil utanför Östergötland! De föder upp KRAV-märkta djur som efter slakt hängmöras i en vecka, styckas av deras egen styckmästare och sedan levereras hem till dig! Man får då en halv (om man inte vill ha mer då) kalv, som väger ca 55 kg utan ben. För att detta skulle få plats i vår lilla lägenhets-frys delade vi denna halva med ett par kära vänner. En kvart till oss alltså!

Stora fina styckningsdelar

Riktigt stora fina stekar blir det!

Färs i massor

Köttfärs i massor!

Kvällen har därför ägnats åt att dela upp fransyskor, bogar och entrecote, skivat biff, vägt upp köttfärs och gjort i ordning hamburgare till sommarens grillkvällar (vilket P gjorde med stor precision och entusiasm), samtidigt som jag paketerade och märkte. Sambon snodde åt sig några hekto av de drygt 22 kg färs vi fick, och gjorde en fantastisk köttfärssås. Om det beror på köttet eller sambon låter jag vara osagt, men det lovar gott inför framtida middagar. Nu några timmar senare är frysen fylld och magen mätt och vi har förmodligen kött fram till sommaren och lite mer därtill. Och jag kan fortsätta äta kött med lite bättre samvete!

Tags: , , , ,

4 Responses to “Köttleverans från Ullälva gård!”

 1. March 11th, 2010 at 17:39

  Anneli says:

  Halloj!
  Brukar läsa din blogg, har själv ett stort intresse för mat och bakning. Kul att läsa att du köper ekologiskt kött det är synd bara att det är så svårt att få tag på i butik. I roslagen där jag bor har vi ett ganska nystartat slakteri http://www.skebokott.se som jag prenumerar på köttlåda från, då får man en blandad låda med kalv,lamm, vildsvin, annat vilt, nöt, fläsk och olika korvar allt kött är uppvuxet och ekologiskt och slaktat i roslagen, korvarna gör dom också själva. Helt underbart att komma hem och ha en låda som väntar i slutet på varje månad styckat, malet och vaccat.

  Ha en trevlig helg och njut av ditt kött
  Hälsningar Anneli i roslagens famn…

 2. March 12th, 2010 at 10:45

  Lotta Hellström says:

  Anneli, kul att höra att fler letar som jag. Tack för tipset om skebokött! Jag ska kolla in dem, men anar att de inte levererar sina varor utanför Roslagen/Stockholm.

 3. June 21st, 2010 at 22:44

  Sören says:

  Hej
  Låter intressant då jag bor i Linköping. Är du lika nöjd med övriga köttbitar som med köttfärsen och hur står sig priset mot övrig lokalt kravkött i butiken?
  /Sören

 4. June 22nd, 2010 at 08:10

  Lotta Hellström says:

  Hej Sören!
  Kul att även du är intresserad av lokalproducerat KRAV-kött. Jag (vi) är otroligt nöjda med alla delar av köttet. Det är mycket mört och smakrikt, trots att vi ätit mycket lite av det färskt, utan från frysen. Det kostade ungefär 115:- kg (färdigstyckat utan ben) rakt över, och då var ungefär 50% av köttet malet till färs. Jag har inte köpt så mycket KRAV-nötkött i affärerna, men tycker att prismässigt står det sig bra. Det stora fördelen (tycker jag) är vetskapen om att ha bra kött tillgängligt hemma hela tiden, då utbudet i butikerna varierar stort!

Leave a Reply


Sök i Bloggen