Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Vardagslyx på hög nivå

Det är inte ofta vi njuter av nybakat bröd en vardagsmorgon. Det var just det som hände i veckan. Inte så att det var planerat eller så. Man kan mer kalla det en miss i planeringen. Tvätt, matlagning och en tur på inlines i samband med brödbaket gjorde att det skulle bli alldeles för sent att vänta på andra jäsningen. Det fick istället ske i kylen över natten och när klockan ringde första gången smög jag upp och satte på ugnen. Sen kröp jag ner i den varma sängen ytterligare ett tag. Lite förutseende bakade jag ut ett lite mindre bröd som gräddades ganska snabbt, färdigt lagom tills resten av frukosten var framdukad. Börja idag så har du nybaktat bröd i morgon vettja!

Brödet är faktiskt en variant på det allra första bröd jag själv “komponerade” när jag började bli lite varm i bagarmössan. Det går att variera i det oändliga, så jag tänkte ge er en skiss med lite olika förslag. Perfekt när man ska rensa lite i skafferiet. Degen kan bli väldigt lös, så att baka bröden i formar är att föredra. Det blir ett mycket saftigt och luftigt vardagsbröd med en del tuggmotstånd.

Frukostbröd

Lottas bröd #1

Poolish
Gör en poolish (en lös fördeg) genom att lösa 2 g jäst i 2 dl vatten. Vispa ner 200 g vetemjöl special. Täck med plastfolie och låt stå ca 3 timmar, tills den är bubblig och fin.

Skållning
I en annan bunke blandar du 200 g valfria grova mjölsorter (ex grahamsmjöl, dinkelfullkornsmjöl, rågmjöl) och skållar det genom att hälla på 4 dl kokande vatten, rör om så att allt mjöl fuktas och täck även detta med plast och låt stå. Denna gång blev det hälften grahamsmjöl och hälften fullkornsdinkelmjöl.

Blötlöggning
I en tredje bunke blandar du 100 g valfria sorters krossade eller hela sädeskorn/helt eller krossat bovete/hel dinkel eller varför inte quinoa eller matvete? Häll på rekligt med vatten och låt ligga i blöt. Jag använde hälften 4-korns kross och hälften helt bovete.

Stora degen
8 g jäst
1 dl vatten
400 g mjöl (vetemjöl special, dinkelmjöl, eller varför inte lite skrädmjöl?)
1 klick honung
(tillsätt gärna lite kli, vetegroddar eller annat gott också)
10 g salt

Lös jästen i vattnen, blanda alla ingredienser utom saltet i assistentens degbunke och kör på låg hastighet ca 10 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör ca 5 minuter till, eller tills du tycker degen är färdigknådad. Låt jäsa ca 2 timmar i en inoljad plastlåda. Häll ut degen på mjölad bänk, arbeta ihop den lite (men knåda inte allt för mycket), gärna med en degskrapa. Dela degen i två delar, vik ihop till limpor och lägg i bröformar eller jäskorgar. Låt jäsa 1-2 timmar till, eller över natt i kylskåp. Sätt ugnen på 275 grader. sätt in bröden och sänk värmen till 200 efter 5 minuter. Grädda tills de har en innertemperatur på 96-98 grader (tar kanske en halvtimme till 45 minuter beroende på ugn o brödstorlek).

Leave a Reply


Sök i Bloggen