Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

The king of kanelbullar!

Bullar
Varför ondgöra sig över vädret? Kanelbullar passar ju vid alla tillfällen (dessutom är det trevligare att stöka i köket om det inte är trettio grader ute)! De är dessutom perfekta till fredagsfikat på jobbet! I alla fall om man får fråga mina få tappra kollegorna som ännu inte gått på semester.

Det här är det bästa kanelbulle-recept jag testat, och även om det är lite bökigare än ett vanligt recept så är det värt det! För att variera mig lite så fyllde jag hälften med mandelmassa och rivet äpple, hälften blev klassiskt fyllda med smör-kanel-socker. Har du någon annan spännande fyllning så dela gärna med dig i kommentatorsfältet så lovar jag att testa nästa gång!!

Just det, receptet kommer från Saltå kvarns senaste bok. Det är halverat (på ett ungefär) och det blev ändå nästan lika många bullar som i orginalreceptet. Stora nog att göra en gottegris som mig nöjd blev de ändå!

Väldigt goda Kanelbullar

20-30 bullar

Deg 1:
30 g jäst
3,25 dl mjölk (kylskåpskall)
450 g vetemjöl (special blir bäst)

Lös jästen i mjölken, tillsätt mjölet och blanda ordentligt. Det blir en väldigt kladdig deg. Låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur (eller ett dygn i kylskåp).

Resten av degen:
85 g smör
0,75 dl råsocker
0,5 tsk stött kardemumma
2 krm vaniljpulver (eller 0,5 msk vaniljsocker)
2 små ägg
300 g vetemjöl (special är att föredra, men man tager vad man haver)
1,5 tsk salt

Blanda den första degen med resten av ingredienserna och knåda ordentligt, gärna i maskin. Jag slängde i saltet på slutet av gammal vana. När degen är spänstig och blank delar man den i två delar och låter vila i kylen i en timme. I boken står det nu: degen ska helst inte jäsa. Jomenvisst! Det är väl ungefär som att säga till ett barn med en godispåse i handen att inte äta något förrän senare? Jag försökte lösa det genom att rulla in degbitarna i plastfolie. Det är nog ett av de bättre sätten, men helt perfekt blev det då inte.
bulldeg

Degen som vägrar följa instruktionerna

Fyllning 1:
75 g smör
1,25 dl råsocker
2 msk kanel
pärlsocker

Fyllning 2:
100 g mandelmassa
1 rivet äpple
kanel
mandelspån

Efter en timme kavlar du ut varje degbit till en rektangel ca 30×40 cm. Bred på den ena av fyllningarna på 2/3 av degen (längs långsidan). När det gäller mandelmassan var det enklast att riva den direkt över degen, ha på äpplet och sedan pudra över kanel. Vik sedan degen på tre: den “tomma” delen över hälften av den fyllda delen, och sedan resterande fyllda del över dubbbelviket. Saltåkvarna har en snygg skiss:

Skär ca 2-3 cm remsor, tvinna dem (och dra ut lite samtidigt) och forma till en snurra. Mandelmassefyllningen gjorde detta moment lite trixigt. Om man vill göra det lättare för sig (eller har anlag att bli lite hysterisk när det blir pilligt och kladdigt) kan man rulla degen och göra “vanliga” bullar.

Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 minuter. Pensla sedan med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda 7-8 minuter i 250 grader Till kanelbullefärg, låt svalna något och provsmaka sedan med ett glas mjölk!

Leave a Reply


Sök i Bloggen