Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Ett valnötsbröd som passar in i vardagen

Valnotsbröd

Ibland är det nästan lite jobbigt att inte vilja äta köpt bröd längre (här räknar jag inte in sånt som kommer från trevliga bagerier). Det kan vara lite ångestskapande att få in ett brödbak in en stressig vecka, men efter ett tag när jag tröttnat på knäckebröd så får man kavla upp ärmarna och göra sig en deg. Det här brödet var så bra för det ska bara jäsa en gång och det fick det göra medan jag var iväg och tränade lite (hurtigt värre, jag vet!) o sedan så gräddades det medan jag tog en dusch. Mycket praktiskt, och lyxigare än nygräddat bröd till kvällsmackan kan det knappast bli!

Receptet kommer från “Under valnötsträdet” och är bara modifierat litegrann denna gång.

Ingredienser:
20 g jäst
5 dl vatten
1 dl mjölk
2 msk macademiaolja (eller valnöt, eller oliv)
1 msk honung
100 g rågmjöl
650 g vetemjöl
150 g valnötter
10 g salt

rågmjöl och sesamfrön till utbakning

Gör såhär:
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt mjölk, olja och honung. Häll i mjölet och kör ca 10 minuter i assistenten på låg hastighet. Blanda sedan i saltet och kör några minuter till, lite snabbare tills det har blivit en smidig deg. Krossa valnötterna lätt och blanda i dem på slutet. Sätt lock på bunken och låt jäsa i ca 2 timmar. Gör något skojigt under tiden. Värm ugnen till en sisådär 275 grader (det är max på min) med en plåt inne. Pudra köksbänken med rågmjöl och sesamfrön. Olja in händerna lätt (annars blir det så kladdigt) och ös upp degen på bänken. Fös/vik ihop degen och forma till ett stort bröd (eller två lite mindre). Lägg brödet försiktigt på ett bakplåtspapper på en kall plåt eller brödspade om du skulle ha en sådan. Snitta lite om du vill det. För över brödet på den varma plåten och grädda ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader, öppna ugnsluckan efter ytterligare 5 minuter och stick in en termometer i brödet. Baka tills det blivit 96-97 grader, det kan ta 30-40 minuter totalt.

P.S. om man gör det som ett stort bröd blir det väldigt stort och är nästan lite överväldigande för en liten ugn som min!

Leave a Reply


Sök i Bloggen