Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Sommarstiltje

Både jag och bloggen har varvat ner till sommartempo nu, och det beror såklart på att jag inte tillbringar lika mycket tid i köket eller framför datorn när solen skiner från en klarblå himmel. Jag får väldigt dålig aptit när det är så här varmt (eller mycket mindre än min vanliga enorma aptit i alla fall) och äter helst något enkelt och kallt. Allt möjligt grillat är ju annars ett så självklart matförslag att man knappt kan nämna det, men då kan jag istället tipsa om ett gott tillbehör till det grillade!

På Kökar, en ö i den södra delen av Åländska skärgården (den stora ön Åland kallas faktiskt för fasta Åland) ligger Peders Aplagård. Där gör dom bland annat den här fantastiska Äppelsalsan (bilden är tagen från hemsidan), som passar perfekt till grillat kött. Den funkar både som den är och utrörd i creme-fraiche eller medelhavsyoghurt. Nu har vi ju inte vägarna förbi Åland jätteofta (även om vi upptäckte salsan under förra sommarens seglarsemester) utan goda vänner upptäckte att den fanns i Brunneby Musteris gårdsbutik, utanför Borensberg. Dit tog vi en tur idag innan stranden och fyndade, förutom salsa, även några av deras goda safter. Till min stora glädje hade även Tyrell´s rotfruktschips som jag upptäckte på Heathrow (av alla platser), och inte trodde jag skulle hitta i Sverige. Tyvärr var varianten med rödbetor, morot och palsternacka slut så det får bli en vända till senare i sommar!

Helt plötsligt blev det två tips i ett, vilket inte är så tokigt med tanke på värmen, eller hur? Lovar inget om mer regelbunda uppdateringar, men förhoppningsvis ska inte inspirationen och fantasin helt smälta bort de kommande veckorna! För varmt ska det ju bli!

Leave a Reply


Sök i Bloggen