Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Nostalgi på nybakt bröd

Som jag nämnt tidigare så har jag återupptäckt mer och mer av mammas nyttigheter som jag tidigare ratat (bland annat allt vad baljväxter heter och även surdegsbröd, tänka sig!).

Flera gånger de senaste året har jag i samma anda även sneglat åt mesosten, som stått där och lockat i kyldisken. Min kära mamma var ett stort fan av mesost, medan jag själv tyckte det var ganska äckligt. Eller gjorde jag? Jag verkar ju ha någon sorts dragning åt den trots att jag flera gånger bekräftat att jag inte tycker om messmör. Idag gjorde jag slag i saken och lät en liten förpackning av Gudbrandsdalens mesost slinka med i korgen. Väl hemma var jag ganska nyfiken på hur vad jag egentligen tycker om osten idag och testade den direkt på en skiva av mitt senaste bröd. Vad tyckte jag då? Jo, den är ju väldigt söt, och lite kärv och speciell…. men jo! Jag förstår varför jag har svårt att minnas vad jag tyckte när jag var mindre, då jag fortfarande har svårt att bestämma mig. Men visst är den god, på det där speciella sättet.

mesost

Brun ost på brunt bröd. Inte så vackert, men riktigt gott!

Brödet då? Jo, jag har faktiskt trotsat värmen och bakat lite bröd. Mest för att jag redan efter en omgång “köpebröd” insett att jag tycker så mycket mer om mitt egna, hembakade. Sedan så behövdes det fyllas på med portionsbröd inför sommaren alla picnicar. Det blev alltså både bullar och en limpa. Degen blir väldigt lös så det är bra att använda form om man bakar ut det som limpor, och om man gör portionsbröd så kan de bli ganska platta (men det kan nästan vara en fördel när man ska göra fyllda mackor). Lite pyssel i två omgångar, kanske passar du på att ta ett dopp i pausen, annars är det inga krångligheter!

Dinkelbröd med kross & gryn

Del 1:
3 g jäst
2 dl vatten
200 g vetemjöl special

50 g 4-korns kross
50 g helt bovete

50 g korngryn
50 g dinkelflingor
6 dl vatten

Rör ut jästen i 2 dl vatten och vispa i vetemjölet. Detta blir en lös fördeg (polish). Blötlägg kross och bovete i en annan bunke. Koka gröt på korn- och dinkelflingorna med ca 6 dl vatten. Låt gröten kallna. Låt allting stå ca 3 timmar tills polishen är bubblig (det kan gå lite snabbare om du har ett lika varmt kök som jag just nu). Nu kan du gå och bada!

Del 2
8 g jäst
1 dl vatten
150 g vetemjöl special
450 g dinkelmjöl fullkorn
20 g honung
10 g salt

Blanda polish, gröt och avrunnen kross i assistenten. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt även det, blanda i mjölet och honungen och arbeta degen ca 10-15 minuter på låg hastighet. Blanda i saltet och kör 5 minuter till, eller tills degen släpper kanten, på högre hastighet. Låt degen jäsa i bunken 1-2 timmar (dubbel storlek). Stjälp sedan upp degen på en välmjölad bänk. Vik ihop degen några gången med hjälp av en degskrapa och forma sedan valfria bröd. Låt jäsa ca en timme till (lite längre under den kalla årstiden). Baka portionsbröd i 250 grader 10-15 minuter. Limporna kan börja i 250 grader, sänk värmen till 200 efter 5 minuter och baka tills innertemperaturen är 96-98 grader (det tog kanske 25 minuter för mina lite mindre limpa). Låt svalna i bakduk!

Leave a Reply


Sök i Bloggen