Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Fredags Frukost Featuring BollnäsFil

Under min uppväxt bestod frukosten till 99% av fil med hemkokt lingonsylt och müsli (som jag minns det i alla fall, mina föräldrar har kanske en annan uppfattning). Det ledde till att jag under några år nästan helt undvek detta, vilket som tur är fick mig att gilla det igen.

Där jag växte upp (utanför Bollnäs) var filen i “det vanliga paketet” (fanns det något annat på den tiden?) just Bollnäsfil. Sedan slutade de göra fil i Bollnäs, flyttade produktionen till Hedemora, men behöll receptet. Det positiva i det är att Bollnäsfil nu går att få tag i över hela landet!!! Bollnäsfilen är ju sådär perfekt krämig, lagom syrlig och len som fil ska vara. Prova du också så ska du se att jag inte bara är nostalgisk.

frukost7

Idag blev det just hemkokt lingonsylt till filen, men med lite russin och rågfras istället för müsli. Precis lika gott det!

Nu är det bara två dagar kvar på temaveckan med frukost. Då är det helgfrukost som gäller, och då sambon kommer hem från USA tänkte jag ska lyxa till det lite extra. Fast han verkar mest vara sugen på herderlig “Svensk” frukost (som fil)… Vi får se hur det går.

Leave a Reply


Sök i Bloggen