Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Smoothie och nybakade scones

Helgmornar (och hela förmiddan för den delen) är perfekt för att sitta länge med frukosten och läsa tidningen riktigt ordentligt. Jag gillar dessutom att inta frukosten i sängen, men en jet-laggad sambo skulle nog inte uppskatta fotograferande i sovrummet denna morgon. Det fick bli köksbordet badande i vårsol istället. Inte dumt det.

frukost8

Smoothie gör jag oftast på 1/2 banan, 1.5-2 dl yoghurt och resten bär (gärna frusna). Vill man ha en rinnigare smoothie kan man ju ta mjölk istället. Idag blev det kungsbär; jordgubbar, hallon, blåbär. Lyxigt även med mina mått mätt.

Idag testade jag ett nytt scones-recept. Det kommer från cafét på jobbet som gör de godaste sconsen. Jag gjorde en femtedel av orginalreceptet och det blev 6 scones av lagom storlek. På cafét är de minst dubbelt så stora. Nästan tillräckligt för en lunch, eller så får man dela med en vän. Fördelen med dessa är att de håller sig goda lite längre än direkt från ugnen. Vill man ha dem varma igen så stoppar man dem i micron en snabbis.

Scones

240 g vetemjöl
85 g grahamsmjöl
1 msk (ja!) bakpulver
2 krm salt
2 msk linfrön eller andra valfria frön
60 g smör
2.25 dl mjölk

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienserna, tillsätt smöret och finfördela i mjölblandningen. Tillsätt mjölken och rör ihop allt till en kladdig deg. Klicka ut i en muffinsform (detta recept räckte till en halv plåt med 12 hål) och grädda ca 20-25 minuter i 175 grader. Servera till exempel med philadelphia och marmelad.

Leave a Reply


Sök i Bloggen