Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lyxig söndagsmiddag

I slutet av sommaren passade vi på att köpa på oss en del fisk från vår “lokala” (på somrarna i alla fall) fiskare ute i S:t Anna skärgård. Filéer av gös och abborre är lyxigt att ha till hands, och det känns bra att veta var fisken kommer från, även om Östersjön kanske inte är på topp. Nu blev det den sista middagen på sommarfisken, men vilken middag sen!

Kokt gös (abborre) med kräftstjärtar i hummersås
Till 4 personer (eller två till middag och två lyxiga matlådor)

Gös

600-700 g gös/abborrfilé
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 msk hummerfond
1 tsk salt

0,5 dl grädde
2 msk hackad dill (färsk eller fryst)
0,5 msk citronjuice
1 burk kräftstjärtar
ev maizena redning

Gör såhär:
Blanda vatten, vin fond och salt i en traktörpanna (eller annan vid kastrull) och låt koka upp. Torka av filéerna och dela dem i lagom stora bitar, lägg dom i traktörpannan och sjud 2-4 minuter beroende på tjockleken på fisken. Koka inte för länge bara! tag upp fisken med en hålslev och koka såsen ett tag så den reduceras. Jag hade inte så mycket tid, så jag redde den med lite maizena och tillsatte sedan grädde, lite mer hummerfond, citronjuice och hackad dill. När såsen är klar lägger man tillbaka fisken, lägger i kräftstjärtarna och låter allt bli varmt.

Servera med pressad potatis och sallad. Idag blev det en ljummen sallad med ångade grönsaker.

Leave a Reply


Sök i Bloggen