Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Dinkelbröd med Valnötter

Det är sällan jag bakar samma bröd två gånger. Även om jag börjar med samma recept kan jag inte låta bli att ändra lite här och var. Det här brödet är ett undantag. Det blev så fantastiskt gott första gången, så jag vågade inte ändra något denna gång. Det kommer dessutom bakas flera gånger i framtiden. Precis såhär:

Dinkelbröd med valnötter
2 bröd

Fördeg:
2 g jäst
0,5 dl vatten
75 g vetemjöl special

Lös jästen i vattnet, tillsätt mjölet och knåda till en smidig deg, några minuter för hand. Låt jäsa ca 3 timmar (eller över dagen/natten i kylskåp)

Stora degen:
10 g jäst
4 dl vatten
65 g rågmjöl
65 g grahamsmjöl
175 g dinkelmjöl fullkorn
200 g vetemjöl special
25 g olivolja
10 g salt
150-200 g valnötter

Lös jästen i vattnet, väg upp mjölsorterna och tillsätt till degspadet tillsammans med fördegen. Knåda några minuter och tillsätt sedan oljan. Fortsätt knåda på låg hastighet, totalt 10-15 minuter. Tillsätt sedan saltet, öka hastigheten och knåda ytterligare 5 minuter, eller tills degen släpper från kanten. Degen är ganska lös (vek heter det nog på finare bagarspråk) så om du inte har korgar/formar att jäsa bröden i är det bra att minska lite på vattnet eller öka på mjölet! Hacka valnötterna grovt och blanda i degen. Låt jäsa en timme i oljad plastbunke/låda. Häll ut degen på mjölad bänk, dela i två delar, baka ut till två bröd i valfri form och låt jäsa ca en timme i korgar (en väl mjölad handduk i durkslag funkar också toppen) eller formar. Värm ugnen till 275 grader (det är max på min!) med en plåt inne. För över bröden till plåten, sätt in bröden tillsammans med lite vatten/is och grädda 5 min innan du sänker värmen till ca 200 grader. Efter 15 minuter öppnade jag luckan för att lufta lite och passade på att sätta in en termometer. Brödet är klart när det är 98 grader, det tog totalt ca 30 minuter tror jag. Sedan är det bara att njuta i fulla drag!

Valnotsbröd

Finns det något godare än varmt, nybakat bröd? Det vore bra med en lukt-blogg!

Leave a Reply


Sök i Bloggen