Tjuvstart - semmelbak!
Jag VET, det är inte riktigt tid för semlor än, fettisdagen är inte förrän den 24:e februari, och fastlagssöndan (då jag brukar ha semmel-premiär) är två veckor bort. Traditioner i all ära, jag har varit sugen på semlor i veckor och idag gjorde jag slag i saken. Traditionen att sedan äta semlor varje tisdag mellan fettisdagen och påsk tänker jag däremot inte svika. Mer om det kommer säkert senare.
Det är sällan man kan få tag på (i min smak) riktigt goda semlor, så för att vara på den säkra sidan så bakar jag egna. Då kan man ju också göra dem lite mindre (eller större om någon skulle vilja det) och känna sig lite nyttigare.
Jag tror att jag idag lyckades med de godaste semmel-bullarna. Någonsin! Testa ni också och tala sedan om om ni håller med.
Helt underbara semmelbullar
Ingredienser:
10 g jäst
2,5 dl mjölk
65 g råsocker (ca 0,75 dl)
420 g vetemjöl special (ca 7 dl)
75 g smör
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk hjorthornssalt
0,5 tsk salt
Gör såhär:
Lös jästen i mjölken, som ska vara rumstempererad. Tillsätt hälften av sockret och hälften (210 g) av vetemjölet. Blanda ihop till en seg smet och låt den stå ca 1 - 1 1/2 timme, tills små bubblor syns på ytan. Rör smöret med resten av sockret. Stöt kardemumman i en mortel och blanda med smöret. Blanda resten av mjölet med hjorthornssaltet. Blanda i smöret, ägget och mjölet i smeten och knåda ordentligt. Degen är ganska lös, så det krävs en assistent eller starka armar och tålamod. Jag körde min deg ca 7 minuter på låg hastighet, tillsatte sedan saltet och körde 5 minuter till lite snabbare. Låt degen jäsa ca 1 timme, till dubbla storleken. Häll ut på mjölad bänk och dela degen i 10 bitar (eller så många/stora du vill ha). Rulla försiktigt bullar, utan att trycka ut för mycket luft. Låt jäsa ca 45 minuter, pensla med ägg och grädda i 250 grader 6-8 minuter. Låt svalna på galler.
Pimpa semlan:
En semla är ju bara (hur god den än må vara) en slät kardemummabulle utan mandelmassa, grädde och ett snyggt florsockerpudrat lock. Alla har väl sitt sätt att sätta ihop sin semla, och så även jag. Det jag tycker är viktigast är att blanda mandelmassan med bullens inkråm och lite mjölk eller grädde innan den läggs i bullen. Sedan så får det inte vara för mycket grädde och locket vara trekantigt för att det ska vara en riktig semla!
This entry was posted on Sunday, February 8th, 2009 at 20:09 and is filed under Baka, Sötsaker. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.