Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Det kliade i bakfingrarna…

Det är inte så ofta jag bakar på vardagarna. Jag bakar nästan jämt med en fördeg och ganska lite jäst vilket gör att det tar lite för lång tid för att få in en kväll efter jobbet. Nu kliade det dock lite för mycket i bak-fingarna igår, så jag startade min fördeg efter frukost igår morse och lät den jäsa i kylen över dagen. Sedan så fortsatte jag baket på kvällen efter jobbet. Det funkar bra det också, även om jag fick sitta uppe och vänta på att de skulle grädda klart famåt natten! I en svag stund av överambition så kokade jag även ärtsoppa och gräddade plättar. Dinkelplättar med riven morot var en hit, det kommer kanske recept någon dag.

I morsdagspresent fick min kära mamma Leilas “A piece of cake” som även jag har dreglat över en hel del. Dessa dinkelbullar är inspirerade av Leila.

Dinkelbullar

En inspirationsbild innan baket börjar

Dinkelbullar med kross och frön

Fördeg:
2 g jäst
75 g vatten
100 g vetemjöl special

50 g kross (jag hade 4-korns kross)

Lös jästen i vattnet, blanda i mjölet och arbeta degen några minuter. Låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur, eller över dagen/natten i kylen. Lägg krossen i blöt

Stora degen:
8 g jäst
225 g vatten
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 tsk kummin
1 tsk anis
90 g dinkelmjöl fullkorn
90 g grahmsmjöl
60 g skrädmjöl
80 g vetemjöl special
30 g rapsolja
30 g honung
10 g salt

Stöt kummin och anis i en mortel, rosta solrosfrön och pumpakärnor och låt svalna. Lös jästen i vattnet, blanda med fördegen, avrunnen kross, kryddor, frön och allt mjöl. Starta assistenten och blanda i olja och honung. Kör på låg hastighet en sisådär 10 minuter (här höll jag även koll på min ärtsoppa så jag missade lite med tiden). Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör 5 minuter till eller tills degen känns bra (här har jag själv inte stenkoll ännu, men det brukar ordna sig).

Låt degen jäsa i 1,5-2 timmar, baka sedan ut till bullar (jag gjorde 16) och låt jäsa ytterligare 1-1,5 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över flingsalt och/eller frön. För över bullarna på en varm plåt och sätt in i ugnen samtidigt som du sprutar in lite vatten eller lägger en isbit i en form i botten på ugnen. Grädda 10-15 minuter.

Dinkelbulle till frukost

Nybakad dinkelbulle med philadelpiha, skinka och tomat förgyllde frukosten i morse.

4 Responses to “Det kliade i bakfingrarna…”

 1. February 7th, 2009 at 15:57

  Sanna says:

  Gott med nybakat bröd. Det kan egentligen inte bli så mycket bättre på helgmornar. Jag borde ge mig in i brödbakandet men jag kommer mig aldrig riktigt för. Jag får tills vidare njuta av andra matbloggarens bröd på bild :)

 2. February 7th, 2009 at 21:17

  Lotta Hellström says:

  Det är bara att börja, jag var helt kass på matbröd för mindre än ett år sen!

 3. February 7th, 2009 at 22:48

  Anna says:

  Kul med en blogg! Den ligger redan i favoritlistan =).
  Lustigt att du skulle mejla om den ikväll då jag har roat mig med att baka bröd. =D (Det är nog första gången sen hemkunskapen jag bakar bröd…)
  Många talar varmt (skämt?) om varmluftsugnar, men jag har inte blivit vän med min än… vilket leder till att typ allt jag gör blir mer eller mindre brännt. Så även ytan på brödet jag bakat ikväll. =( Men det blev gott i alla fall! Ett recept från en kursgård jag var på i höstas. Vill du prova?

 4. February 8th, 2009 at 00:51

  Lotta Hellström says:

  Hej Anna! Kul att du tittade in. Känslan säger mig att det funkar bäst utan varmluft när man bakar bröd, in med brödet på varm plåt i het ugn och sänk sedan temperaturen efter ett tag (ja, andra mer seriösa brödbloggare förklarar det där bättre), så brukar det bli bra. Jag tar gärna emot nya recept, jag vill ju alltid ha ny inspiration.

Leave a Reply


Sök i Bloggen