Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #21: Sillinläggningar av en novis

Sill!

Experimenterandet med julbords-komponenterna fortsätter! Idag är det dags att ge sig på egna sillinläggningar. Jag har köpt färdig “inläggningssill” för att göra det lite lättare, och exmerimeterat med smakerna. Jag är helt novis på detta, så jag ansvarar inte för att det är rätt på något sätt!

Då de ska stå några dagar så kan jag inte svära på att de är goda, men den ena ser riktigt fin ut, och den andra inläggningen smakar gott i alla fall! Testa, eller vänta till juldagen då jag kan ge ett utlåtande!

Äppelsill med rödlök och rosépeppar

1 burk inläggningssill
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk rosé pepparkorn
0,5 rödlök
0,5-1 äpple

Gör såhär:
Blanda ättika, socker vatten och rosépeppar i en kastrull. Koka upp så att sockret smälter och låt svalna. Häll lag i ungefär halva burken. Skär rödlöken i strimlor, skär äpplet i klyftor och sedan skivor. Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär i lagom stora bitar. Varva sill, äpple och rödlök i burken. Låt stå 1-2 dagar innan servering

Curry- och apelsinsill

1 burk inläggningssill
2 dl lättcremé fraiche
skal från 1 apelsin
saft från 0,5 apelsin
2 tsk curry
1 msk flytande honung
salt o peppar

Gör såhär:
Tvätta apelsinen och riv den yttersta av skalet. Pressa saften ur halva apelsinen, blanda med skalet, curryn och hunungen. Blanda i cremé fraichen och smaka av med lite salt och peppar. Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär i lagom stora bitar. Blanda ner i såsen och häll upp i en glasburk. Låt stå minst ett dygn innan servering.

Uppdatering efter jul!
Äpplesillen blev en hödare, men cyrrysillen smakade lite väl mycket curry för vår smak. Den får vi jobba på till nästa år!

Leave a Reply


Sök i Bloggen