Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #20: Hemlagad senap

Senap

Av någon anledning, som är oklar även för mig, fick jag i år för mig att göra egen senap. Efter en del sökande på nätet (bland annat på skånska senapssällskapet!!!) kom jag fram till att recepten och tillvägagångssätten varierade ganska mycket. Jag fick helt enkelt testa mig fram, med målet att få fram en stark grov senap med liten söt ton (betoning på liten).

Jag hade först idén att senapsfröna skulle mortlas, men där tog tålamodet slut och stavmixern kom fram. Det gick jättebra. Jag läste också någon stans att ju längre senapsfröna hade kontakt med vatten, desto starkare blev den. När vinäger tillsätts hämmas några enzymer och utvecklingen av styrkan stannar av. Kan vara bra att veta om man vill ha en lite mildare senap. Annars kan man blanda ut den med lite grädde eller cremé fraiche om man tycker det blir allt för starkt.

Lottas grovkorniga senap

1 påse gula senapsfrön (35 g)
1 påse bruna senapsfrön (35 g)
1,5 dl vatten
1,5 msk vit balsamvinäger
1 msk rårörsocker
salt

Gör såhär:
Kok upp vattnet och häll över senapsfröna. Låt stå och dra något så de mjuknar. Mixa senapsfröna med stavmixer (eller mortla om du tycker det är kul) tills de flesta fröna är krossade och konsistensen är krämig. Tillsätt vinäger och socker, smaka av med salt.

Leave a Reply


Sök i Bloggen