Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #16: Mandelbiskvier black and white

Biskvier

Inte så vackra kanske, men hembakta!

Biskvier är kanske inte förknippat med jul för alla, men hemma i Hälsingland serverades det hembakta chokladbiskvier, just till jul. Såklart ska man föra sådana goda traditioner vidare, men varför inte förnya sig på samma gång. Nog för att jag tycker om chokladbiskvier, men det kan bli lite mycket smörkräm ibland. Därför gjorde jag några med lemoncurd istället, doppade i vit choklad. Jag helgarderade mig och gjorde några vanliga också, vilket gjorde det hela lite rörigare. Jag ger er båda alternativen så kan ni ju testa det som verkar godast!

Mandelsbiskvier med smörkräm/lemon curd

ca 15 små

Bottnar
100 g sötmandel
2 bittermandlar
1,5 äggvita (0,75 dl)
1,5 dl florsocker

Skålla och mal mandeln. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda mandeln med siktat florsocker och vänd sedan försiktigt ner i äggviteskummet. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Ett trick för att få biskvierna sådär platta är att “tappa” plåten i bänken (någon sa golvet, men det verkar riskabelt) lite försiktigt så de plattar till sig. Grädda i 200 grader ca 12-15 minuter. Låt de svalna innan du brer på smörkrämen.

Biskvibotten

En biskvibotten redo för fyllning!

Choklad-smörkräm
2 äggulor
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
100 g smör (rumstempererat)
1-1,5 msk kakao
(räcker till alla biskvier)

Vispa äggulorna. Koka upp socker och vatten till en simmig lag. Jag kan tänka mig att 120 grader kan vara bra att sikta på om man har en termometer. Det hade inte jag just denna gång. Häll sockerlagen över äggulorna under kraftig vispning och fortsätt vispa ett tag. Låt svalna ett tag och tillsätt sedan smöret i klickar medan du vispar. Vispa sedan i kakaon. Låt stå i kylen ett tag innan den breds på biskvierna. Bred sedan lagom mycket smörkräm på undersidan av biskvierna (den som ligger mot plåten). Nu kan de stå i kylen ett tag innan chokladdoppning.

Lemon curd
Vi hade en burk köpt lemon curd hemma, men vill du göra egen finns ett recept här. Bred på lemoncurden (som gärna får vara ganska fast) på undersidan av biskvierna.

Dressade biskvier

Chokladsmörkräm? check! Lemon curd? Check! Bara chokladen kvar.

Mörk eller vit choklad till doppning

Smält chokladen i vattenbad. Vill man ha blank mörk choklad kan man antingen temperera chokladen (det har jag inte lärt mig än) eller ha i en gnutta olja (så fuskar jag). Doppa sedan biskviernas smörkräm/lemoncurd sida i chokladen, lägg på ett fat och låt stelna i kylen. Förvara dem sedan i kylen eller kanske allra helst frysen om de inte äts upp på en gång.

Leave a Reply


Sök i Bloggen