Lucka #15: Risgrynsgröten
Många äter risgrynsgröt på julaftonskväll. Det blir ganska mäktigt om man äter jul “lunchen” ganska sent. Det blir lätt så när man inte har några (små) barn med på julafton som tjatar om paketöppning. Därför tycker jag att man kan börja julafton med risgrynsgröt istället, till frukost. Sedan så gör det ju inget om man tjuvstartar och äter risgrynsgröt till frukost fler mornar i december. Det tar ju ett tag att koka*, så gör en stor omgång och förvara i kylen. Då kan man förgylla även en kylig tisdagsmorgon med god gröt. Socker känns ju inte så nyttigt däremot, så jag toppade gröten med äpple, hasselnötter och den obligatoriska kanelen. Mumsigt värre!
*När det gäller recept så använder vi oss av något vanligt, om det verkar bra. “Riktig” mjölk, lite smör och en kanelstång måste vara med. Ett bra tips fick vi för några år sedan, och det gick ut på att man ställer in hela gröt-grytan i ugnen på ca 100 grader när mjölken kokat upp. Då klarar den sig alldeles själv i den 1-1/2 timmen det tar, utan att koka över eller brännas!
This entry was posted on Tuesday, December 15th, 2009 at 08:00 and is filed under Frukost, Jul, Mat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.