Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #15: Risgrynsgröten

Risgrynsgröt

Decemberljuset lämnar mycket att önska när det gäller matfotgrafering…

Många äter risgrynsgröt på julaftonskväll. Det blir ganska mäktigt om man äter jul “lunchen” ganska sent. Det blir lätt så när man inte har några (små) barn med på julafton som tjatar om paketöppning. Därför tycker jag att man kan börja julafton med risgrynsgröt istället, till frukost. Sedan så gör det ju inget om man tjuvstartar och äter risgrynsgröt till frukost fler mornar i december. Det tar ju ett tag att koka*, så gör en stor omgång och förvara i kylen. Då kan man förgylla även en kylig tisdagsmorgon med god gröt. Socker känns ju inte så nyttigt däremot, så jag toppade gröten med äpple, hasselnötter och den obligatoriska kanelen. Mumsigt värre!

*När det gäller recept så använder vi oss av något vanligt, om det verkar bra. “Riktig” mjölk, lite smör och en kanelstång måste vara med. Ett bra tips fick vi för några år sedan, och det gick ut på att man ställer in hela gröt-grytan i ugnen på ca 100 grader när mjölken kokat upp. Då klarar den sig alldeles själv i den 1-1/2 timmen det tar, utan att koka över eller brännas!

Leave a Reply


Sök i Bloggen