Lucka #17: Vetekaka med mumsig fyllning
Många “måste” kakor finns det i familjens fikakorg till jul. Denna vetkaka är ytterligare ett bidrag. Man kanske kan tycka att det räcker med lussekatter? Nejdå! Man kan ju tröttna på ha saffran i allt vetebröd, eller bara vara extra sugen på allt det goda gojset som finns i detta bröd! Att få till formen kräver också sin karl (eller kvinna) och kan vara svårt att beskriva med ord, så jag ger er några extra beskrivande bilder. Och förresten, jag har ingen aning om vem mor Anna är, men gott bröd det kan hon!
Mor Annas Vetekaka
2 bröd
Deg
2,5 dl mjölk
25 g jäst
80 g socker
75 g smör
0,5 tsk salt
475-500 g vetemjöl special
1 ägg
Fyllning
0,75 dl suckat
1 dl russin
100 g mandelmassa
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
Ägg och pärlsocker till garnering
Gör såhär:
Rör ut jästen i ljummen mjölk (tar du kall så får degen jäsa lite längre). TIllsätt socker, ägg, smör och mjöl. Knåda i maskin (helst) ca 10 minuter eller för hand. Tillsätt saltet mot slutet och öka hastigheten om du använder assistent. Låt degen jäsa till dubbel storlek (1-2 timmar beroende på temperatur på mjölken och köket).
Riv mandelmassan och blanda med smör och vaniljsocker.
Vänd upp degen på lätt mjölad bänk och dela på två. Forma till stora bullar och platta ut till stora plattor, ca 2 cm tjocka (ungefär). Bred på mandelmasseblandningen, strö över russin och suckater.
Drag ihop kanterna till mitten och knip ihop så att inget av det gottiga smiter ut. Vänd upp “kakan”, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ev. till något. Klipp flikar i ytterkanten på vardera kaka, se till så att det blir jämnt antal snibbar. Vik upp varannan snibb över nästa och fortsätt så runt hela kakan, så att det blir ett fint mönster.
Låt jäsa ca 30-45 minuter ytterligare. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader ca 25 minuter.
This entry was posted on Thursday, December 17th, 2009 at 08:38 and is filed under Baka, Jul, Sötsaker. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.