Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #17: Vetekaka med mumsig fyllning

Mor Annas Vetekaka

Nygräddad vetekaka. Jag hade visst lite väl bra fart på jästen denna gång!

Många “måste” kakor finns det i familjens fikakorg till jul. Denna vetkaka är ytterligare ett bidrag. Man kanske kan tycka att det räcker med lussekatter? Nejdå! Man kan ju tröttna på ha saffran i allt vetebröd, eller bara vara extra sugen på allt det goda gojset som finns i detta bröd! Att få till formen kräver också sin karl (eller kvinna) och kan vara svårt att beskriva med ord, så jag ger er några extra beskrivande bilder. Och förresten, jag har ingen aning om vem mor Anna är, men gott bröd det kan hon!

Mor Annas Vetekaka

2 bröd
Deg
2,5 dl mjölk
25 g jäst
80 g socker
75 g smör
0,5 tsk salt
475-500 g vetemjöl special
1 ägg

Fyllning
0,75 dl suckat
1 dl russin
100 g mandelmassa
25 g smör
1 tsk vaniljsocker

Ägg och pärlsocker till garnering

Gör såhär:
Rör ut jästen i ljummen mjölk (tar du kall så får degen jäsa lite längre). TIllsätt socker, ägg, smör och mjöl. Knåda i maskin (helst) ca 10 minuter eller för hand. Tillsätt saltet mot slutet och öka hastigheten om du använder assistent. Låt degen jäsa till dubbel storlek (1-2 timmar beroende på temperatur på mjölken och köket).

Riv mandelmassan och blanda med smör och vaniljsocker.

Vänd upp degen på lätt mjölad bänk och dela på två. Forma till stora bullar och platta ut till stora plattor, ca 2 cm tjocka (ungefär). Bred på mandelmasseblandningen, strö över russin och suckater.

Vetekaka steg 1

Fyllningen är på!

Drag ihop kanterna till mitten och knip ihop så att inget av det gottiga smiter ut. Vänd upp “kakan”, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ev. till något. Klipp flikar i ytterkanten på vardera kaka, se till så att det blir jämnt antal snibbar. Vik upp varannan snibb över nästa och fortsätt så runt hela kakan, så att det blir ett fint mönster.

Vetekaka steg 2

Snibbar är klippta runt hela kakan…

Vetekaka steg 3

…och här börjar uppvikningen av snibbarna. Fortsätt hela vägen runt bara.

Låt jäsa ca 30-45 minuter ytterligare. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i 200 grader ca 25 minuter.

Leave a Reply


Sök i Bloggen