Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #18: Klenäter

Klenäter!

Det här blir det sista bakverket på ett tag, jag lovar! Sju sorter har det blivit de senaste veckorna, och nu tror jag förråden är fyllda inför den stundande julhelgen. Snart dags att ge sig på julmaten med andra ord, men först ett recept och beskrivning på klenäter! Snygga små kakor som man friterar i kokosfett istället för att grädda i ugn. Lite pyssel är det allt, men med en sambo som friterar med stort engagemang går det som en dans!

Klenäter

40-50 stycken
50 g smör
1 ägg
1 äggula
0,5 dl florsocker
2 msk cointreau (eller skal av 0,5 citron+ ev 1 msk konjak)
90 g (2,5 dl) vetemjöl

Kokosfett (eller olja) till fritering och florsocker till garnering

Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, äggula och florsocker så att sockret löser sig. Tillsätt smöret och cointreau. Blanda ner vetemjölet, och låt degen ligga i kylen ett dygn innan det är dags att fritera dem!

Smält kokosfett i en tjockbottnad kastrull och låt bli ca 180 grader varmt (testa med en brödbit att det är varmt nog)

Dela degen i två och kavla ut ena delen ca 2-3 mm tjockt. Tag en sporre och skär långa remsor, som du sedan delar i ca 10 cm bitar genom att sporra dem lite snett. Skär en skåra i varje 10-cm remsa med sporren.

Sporra och snurra

Sporra remsor och gör en skåra i mitten, vänd in ena änden för att forma klenäten.

Tag en änden och vänd genom skåran och upp igen, så att mittendelen på remsan blir tvinnad. Fritera sedan några klenäter i taget, vänd dem när de blivit bruna på undersidan. Tag upp med hålslev och lägg på papper för att suga upp överflödigt fett. När de runnit av vänder du dem i florsocker och förvarar sedan i en (snygg) burk!

Friterade klenäter

Färdigfriterade…

Klenäter i florsocker

…och florsockrade!

Leave a Reply


Sök i Bloggen