Lucka #18: Klenäter
Det här blir det sista bakverket på ett tag, jag lovar! Sju sorter har det blivit de senaste veckorna, och nu tror jag förråden är fyllda inför den stundande julhelgen. Snart dags att ge sig på julmaten med andra ord, men först ett recept och beskrivning på klenäter! Snygga små kakor som man friterar i kokosfett istället för att grädda i ugn. Lite pyssel är det allt, men med en sambo som friterar med stort engagemang går det som en dans!
Klenäter
40-50 stycken
50 g smör
1 ägg
1 äggula
0,5 dl florsocker
2 msk cointreau (eller skal av 0,5 citron+ ev 1 msk konjak)
90 g (2,5 dl) vetemjöl
Kokosfett (eller olja) till fritering och florsocker till garnering
Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, äggula och florsocker så att sockret löser sig. Tillsätt smöret och cointreau. Blanda ner vetemjölet, och låt degen ligga i kylen ett dygn innan det är dags att fritera dem!
Smält kokosfett i en tjockbottnad kastrull och låt bli ca 180 grader varmt (testa med en brödbit att det är varmt nog)
Dela degen i två och kavla ut ena delen ca 2-3 mm tjockt. Tag en sporre och skär långa remsor, som du sedan delar i ca 10 cm bitar genom att sporra dem lite snett. Skär en skåra i varje 10-cm remsa med sporren.
Tag en änden och vänd genom skåran och upp igen, så att mittendelen på remsan blir tvinnad. Fritera sedan några klenäter i taget, vänd dem när de blivit bruna på undersidan. Tag upp med hålslev och lägg på papper för att suga upp överflödigt fett. När de runnit av vänder du dem i florsocker och förvarar sedan i en (snygg) burk!
This entry was posted on Friday, December 18th, 2009 at 07:42 and is filed under Baka, Jul, Sötsaker. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.