Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #3: Grillad kyckling med juliga smaker

Ugnsstekt kyckling

Såhär i början av december så tycker till och med jag det kan vara lite tidigt med allt för mycket julbak, julpynt och annat pyssel. Men äta måste man ju alltid. Därför har jag bakom lucka tre gömt en julkryddad kyckling. Laga den som söndagsmiddag till helgen, eller varför inte istället för kalkon framåt juldagen, eller när du tröttnat på skinkan, eller…

Jag hade turen att få tag på en ekologisk Bosarpkyckling och hittar du också en tycker jag du ska ta chansen! Fantastisk kyckling som efter te-rimning och helstekning blev otroligt saftig och god!

Rimmad kyckling med juliga smaker

Dag 1, kväll:
1 stor (ekologisk) kyckling
2 liter vatten
1,5 dl salt
0.5 dl socker
1 gul lök
1 tepåsar med valfri smak

Koka upp vattnet med salt o socker så att de smälter. Låt svalna helt och lägg sedan i löken, tepåsarna och den hela kycklingen. Låt stå svalt ca 12 timmar.

Dag två, dag:
1 apelsin
2 kanelstänger
1 bit ingefära
1 röd lök
Sambal oelek
Honung
Soja

Sätt ugnen på 175 grader.
Tag upp kycklingen ur lagen och låt rinna av. Dela apelsinen och pressa ur saften i en skål. Dela skalet i mindre bitar. Hacka ingefära och lök i grova bitar. Stoppa kycklingens mage med apelsinskal, ingefära, lök och kanelstång. Bind ihop kycklinglåren så att allt stannar inne.

Blanda i sambal oelek, honung och en skvätt soja i apelsinjuicen. Smaka av så det får bra balans mellan smakerna. Pensla kycklingen med glazen. Sätt in den i ugnen och låt tillagas i ca 1-2 timmar (beroende på storlek, sätt en stektermometer i den tjockaste delen av låret och låt innertemperaturen bli 70 grader). Tag ut kycklingen varje halvtimme och pensla på lite mer glaze.

Tag ut kycklingen och låt vila ett litet tag innan du skär upp den. Servera exempelvis med hel dinkel, sås gjord på skyn och en god sallad!

Mumsig kyckling!

P.S. Idén att rimma i te har jag fått från Rebecca och på köpet har jag lärt mig att spränga och rimma är samma sak, efter det danska ordet spraenge, som betyder salta!

Leave a Reply


Sök i Bloggen