Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #2: Lussekatter

Lussekatter
Något annat som bara MÅSTE finnas vid ett julfika är lussekatter. Lussekatter kan lätt bli lite torra efter ett tag, så i år har jag kämpat för att få dem riktigt saftiga. Kesella är ett gammalt beprövat trick, och sen så får man inte ha i för mycket mjöl. Långjäsningar har jag jobbat med ett tag nu, så det var årets nyhet. Sen så får man ju inte snåla med saffranen heller…

De här lussekatterna blev riktigt fluffiga och saftiga. Men äter man inte alla på en gång (och det rekommenderas inte) så håller de sig ändå bäst i frysen.

Lussekatter

Fördeg
50 g jäst
3 dl mjölk (kall)
450 g vetemjöl special

Lös jästen i den kalla mjölken, knåda ihop med mjölet. Låt jäsa ca 3 timmar.

Stora degen
80 g smör
150 g kesella
1 g saffran
90 g (1 dl) socker
1 ägg
5 g salt
240 g vetemjöl special (ev något mindre)

Ägg, russin

Mortla saffran med lite socker (i de gamla recepten står en sockerbit, men det har jag aldrig hemma). Blanda alla ingredienser i assistentens bunke. Häll ev en gnutta mjölk i morteln så du får med dig det sista av saffranen. Knåda på låg hastighet några minuter, öka hastigheten och knåda till en smidig deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa i bunken ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. Tag upp degen på en bänk och baka ut till valfria lusse-former (låt fantasin flöda!). Låt lussebullarna jäsa 15-20 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och tryck ner russin där du tycker det passar. Grädda i 8-10 minuter tills de får fin färg.

Leave a Reply


Sök i Bloggen