Med inspiration från Frankrike
När jag var i Stockholm i veckan passade jag på att testa det lilla bageriet/cafét Petite France där en fransk bagare trollar fram både underbara surdegsbröd och härliga bakverk. Svag som jag är för söta, feta bakverk var jag ju tvungen att testa en Pain au chocolate till mitt kaffe. Extra gott då vi här har en sorts bakverk (inkluderat croissanter och wienerbröd) som jag aldrig kommer ha tålamod att baka själv. Sedan så köpte jag även med mig två av deras minibaguetter/portionsbröd som jag senare mumsade på med lufttorkad skinka och kitt-ost som sällskap. De var otroligt goda och inspirerade mig till dessa bröd:
Surdegsfrallor med dinkel och honung
Dag 1 kväll:
100 g surdegsgrund
300 g vatten
175 g rågmjöl
125 g vetemjöl special
Blanda allt i en bunke, täck och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2 morgon:
Surdegen från gårdagen
60 g honung
350 g vatten
500 g vetemjöl special
300 g dinkelsikt
1/2 msk anisfrön, stötta
1/2 msk wattleseed, stötta
20 g salt
Stöt kryddorna, blanda allt utom saltet och köra ca 5-7 minuter på låg hastighet, tillsätt saltet och kör några minuter till. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek. Ca 3 timmar tog det för mig, det kan ta lite längre beroende på hur pigg surdegen är.
Häll upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik in kanterna med hjälp av en degskrapa så den blir lite mindre kladdig att jobba med, men var försiktigt så du inte trycker ut för mycket luft. Dela degen i lagom stora portionsbröd (jag gjorde 18 ganska stora), vik in kanterna och forma så som du vill ha det. Lägg dem med skarven nedåt på en mjölad handduk (som ligger på en bricka/plåt), täck med en handduk till och låt jäsa ca 1 1/2 timme.
Värm ugnen till 275 grader med en plåt inne. Vänd över bröden på en annan bricka/plåt med bakplåtspapper och skjutsa över på den varma plåten (såhär gör jag som inte har någon brödspade), sätt in i ugnen tillsammans med en isbit på en undre plåt. Grädda ca 10-15 minuter beroende på storlek.
Nog ska man passa på att köpa sig några bröd om man har vägarna förbi bageriet på Kungsholmen, men tills nästa gång jag har chansen så duger dessa mer än väl!
This entry was posted on Saturday, October 3rd, 2009 at 18:07 and is filed under Baka, Bröd, Tips. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.