Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Om du har ett par lamlägg i bakfickan..

…och inte vet vad du ska göra, titta hit!

Tidigare i höstas var vi med och delade på ett helt lamm. Alltså, inte ett HELT lamm. Lammet kom prydligt styckat och förpackat i många fina lättlagade bitar. Det mesta i alla fall. Vi fick även ett par lammlägg som vi inte hade en susning om vad vi skulle göra med, men i dessa dagar då man ska ta vara på det mesta på djuren så passade det toppen att lära sig tillaga lägg.

Såhär i efterhand undrar jag varför jag inte gett mig på detta tidigare, för godare gryta får man leta efter! Så god blev den att det sa slurp utan att kameran han fokusera. Men det var i alla fall dofterna och smakerna som var det bästa med grytan, inte utseendet (köttgrytor har ju en förmåga att se lite bruna o tråkiga ut).

Förutom de härliga lammläggen (som inte var så många) skramlade jag även fram lite fläsklägg. Men har man mer lamm att tillgå gör det ju inget alls. Jag hade även lyckats spara buljong från sommarens revbenskok, men man kan ju såklart koka ihop buljong, lite vin, kryddor (rosmarin o timjan är säkra kort) och annat smaskens när det behövs.

Jag stekte helt enkelt läggen runt om i lite smör, lät dem täckas av buljong i en gryta och kokade i ugnen i ca två timmar. Vid det här laget var köttet så mört att det ramlade av benen bara man sa “bu”. Så jag plockade helt sonika ut köttet ur buljongen och delade försiktigt köttbitarna i lite mindre bitar. De fick vila i en skål medan buljongen reducerades och reddes. Sedan hoppade det ner torkade trattkantareller, schalottenlök, lite flytande honung och en klick cremé fraiche. Tillslut fick köttet åka ner i såsen och bli varmt igen.

De många mm-anden och oh-anden som sedan utstöttes berodde nog lika mycket på dofterna, smaken och det supermöra köttet! Så nu vet ni vad ni ska göra om ni kommit över några lammlägg. Om ni inte vill ge dem till mig vill säga, jag tar tacksamt emot dem!

Leave a Reply


Sök i Bloggen