Skåprensning blev midsommarknäcke!
Det finns många anledningar att göra dessa knäcke-kex:
- Det går snabbt, så man hinner svänga ihop dem en kväll efter träningen
- De är nyttigare än kladdkaka (som är det jag annars brukar göra när jag ska svänga ihop något snabbt)
- De går att variera i oändlighet så man kan göra av med slattar i skafferiet
- De är fantastiskt mumsiga!
Det finns säkert många fler bra anledningar, så varför inte testa själv? Precis som förra gången är de inspirerade av knäckekexen i Saltåkvarns bok “Maten Brödet Kakorna”, men ganska modifierade.
Knäckekex med tre smaker
Ingredienser:
5 dl vatten
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 msk mörk sirap
1 msk salt
9 dl blandade mjöler (jag hade lite rågmjöl, ca 2 dl skrädmjöl o resten grahamsmjöl, men ta vad du har o känner för, det är ju skåprensning på gång!)
Sesamfrön
Vallmofrön
Flingsalt
Valfria torkade örter
Kanel etc
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser och knåda till en smidig deg. Dela degen i 3-5 bitar (beroende på hur stor din ugn är, min är liten!) och kavla ut varje del så tunt du kan, till en fyrkant. Lägg över degen på en plåt med baklpåtspapper. Ett tips är att rulla upp degen på kaveln så går den inte sönder. Fukta ev ytan något och strö över valfri topping, använd din fantasi eller exemplen ovan. Kavla fast toppingen lite lätt och sporra sedan ut rutor, stavar, trekanter eller annan rolig form. Grädda i 200 grader, ca 15 minuter och låt sedan svalna på galler. Njut!
This entry was posted on Tuesday, June 16th, 2009 at 22:45 and is filed under Baka, Bröd. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.