Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Veckosallad

För mig så är består en sallad i princip alltid av salladsblad, gurka, tomat och ibland lite annat. I en ambition att vara lite klimatsmart och samtidigt snäll(are) mot plånboken så har jag försökt att byta ut dessa grönsaker mot mer rotfrukter och frysta grönsaker nu i vinter. Det går sådär, men lite mer kokt broccoli, blomkål och bönor har det nog blivit. Lite mer rotfrukter också, men då i ugnsrostad form. Jag tar därför väldigt gärna emot tips på “vintriga” sallader så jag kan utöka min repertoar.

Jag har dock en “vinter” sallad som jag mer än gärna gör, veckosalladen. Mitt recept kommer ursprungligen från ICAs Buffé, men kan varieras i oändlighet. Det är lite meck att riva allt när man inte har en matberedare, men å andra sidan kan man göra en stor sats på en gång. Den står sig minst en vecka i kylen, upp till tre säger en del, men så länge räcker den aldrig här hemma.

Veckosallad:

Riv och strimla ca 1.5 kg valfria grönsaker och rotfrukter, t.ex.
- Vitkål
- Morot
- Kålrot
- Rädisor
- Purjolök eller annan mild lök
- Paprika

Koka upp en dressing bestående av:
0.5 dl socker
0.75 dl vinäger
1 dl rapsolja

Låt svalna och häll sedan över salladen. Blanda väl och ställ in i kylen!

Veckosallad

En omgång veckosallad är klar.
Jag brukar ta med en hel låda till jobbet så har jag till lunchen hela veckan.

Leave a Reply


Sök i Bloggen