Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Cooking with dog*

Min kontakt med japansk mat har i princip stannat sig vid sushi. Både vad det gäller att äta och att laga. Under mina veckor i Sydney i våras fick jag under en lunch på stan upp ögonen för japanska soppor. Nudlar i smakrik buljong med olika tillbehör placerade på ett otroligt konstnärligt sätt. Enkelt och jättegott!

Sedan dess har jag letat runt lite på nätet och försökt hitta ett bra recept som inte är allt för komplicerat. Jag hittade inget okomplicerat recept som jag blev sugen att testa, men med Margit Richers (min favvobloggare just nu) mer eller mindre galna/avancerade tillagningar i bakhuvudet så tog jag mig an ett av de mer komplicerade recepten.

*Det mesta av inspirationen kommer från ett YouTube-klipp där Francis, en pudel som pratar engelska med fransk brytning (det kanske är japansk, men jag associerade till Frankrike) berättar hur man lagar Japansk nudelsoppa tillsammans med en liten japanska! Det finns en hel matlagningsserie med denna bisarra frans/engelsk/japanska hund och den lilla tanten.

I slutändan gjorde jag ändå några förenklingar (både pga av brist på ingredienser och önskan att få med andra), men tycker att jag höll mig tillräckligt nära originalet i alla fall. Förlåt om jag ändå förolämpar någon japan nu, jag vet att ni är väldigt noggranna med er mat!

Som hunden säger “this recepie is complicated” och det kräver lite förberedelser, men belöningen är en riktigt mumsig nudelsoppa som inte ens bor på samma planet som snabbnudlarna alla studenter antas äta.

Nudelsoppa

Japansk nudelsoppa med kycklingbröst

3 portioner

Dag 1:
2 kycklingbröstfiléer (ca 300g)
toppen på en purjolök
1 bit ingefära
vatten

3 ägg
1.5 msk japansk spja
1.5 msk mirin-vin
1.5 msk sake (jag tog bara mirin)

Bryn kycklingfiléerna (gärna med skinnet kvar) i en teflonbottnad kastrull. Börja med skinnsidan och vänd när den blivit gyllenbrun. Tillsätt toppen av en purjolök, en krossad bit ingefära och häll på vatten så det täcker kycklingen. Ställ en skål på kycklingen så den håller sig nere. Koka i 40-60 minuter och skumma under tiden samt fyll på med mer vatten när det behövs.

Dag 2:

Buljongen från gårdagen
4 msk japansk soja
2 msk sake
1 msk farinsocker
kycklingen från gårdagen

1.5 tsk dashi-pulver (med bonitofisk)
8 dl vatten

1 purjolök (nedre delen)
några shiitake-svampar
en näve bladspenat
ett halvt broccolihuvud
äggen från gårdagen

ca 200 g ramen-nudlar (vetenudlar)

Börja med att koka upp buljongen från gårdagen. Tillsätt soja, sake och brun farin och låt reducera ett tag. Minst 3 dl ska vara kvar tillslut. Tillsätt sedan kycklingfiléerna från gårdagen och låt bli varma i buljongen (sätt nu på lock så inte all buljong kokar bort).

Koka upp vattnet och tillsätt dahsi-pulver under omrörning, ställ åt sidan

Skär purjolöken i 5-7 cm långa bitar. Gör en skåra längsmed, tag de yttersta (vita lagren). Vik ut dessa lager och strimla fint på längden. Lägg i kallt vatten.

Koka upp vatten och koka broccolin (skuren i små buketter) lätt. Låt rinna av. Koka sedan spenaten lätt, kyl i iskallt vatten och krama sedan ur ordentligt.

Dela shiitake svampen i kvartar eller skivor. Jag kokade mina något i buljongen, men det tror jag inte behövs. Dela äggen på mitten (jag använde mig av en sytråd). Tag upp kycklingen ur buljongen och skär i cm-breda strimlor.

Koka nudlarna enligt beskrivningen på förpackningen. Häll upp 1 dl kycklingbuljong och ca 2 dl dashi-buljong (enligt tycke och smak, om man har sådant) i portionsskålar. Lägg i nudlar och placera sedan tillbehören på ett snyggt sätt ovanpå nudlarna. Ät med pinnar och sörpla mycket!

Alla tillbehören!

Alla tillbehören uppradade!

Notera:Jag har inte förklarat ingredienserna så noga, men då jag kunde googla mig fram till det mesta så kan säkert mina intelligenta läsare också det! Kommentera annars gärna och ställ frågor, eller upplys mig om jag missuppfattat allt för mycket angående det japanska köket!

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Cooking with dog*”

 1. March 19th, 2010 at 17:00

  tina says:

  Spännande! Det låter gott också! En anledning att åka på studiebesök till Japan kanske? :-P

  Trevlig helg vetja!

 2. March 19th, 2010 at 21:28

  Lotta Hellström says:

  Ja, en tur till Japan vore inte illa, av flera anledningar! Trevlig helg själv!

Leave a Reply


Sök i Bloggen