Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #23: Julgodisverkstan har öppnat!

Tryfflar och kola

Nu är granen införskaffad och pyntad, alla julklapparna inslagna och den mesta maten fixad eller i alla fall inhandlad. Då brukar den här sista dagen innan julafton framför allt ägnas åt tillverkning av julgodis! Två enkla men riktigt goda varianter bjuder jag på idag. Jag kokar en egen favorit från ifjol, baileyskola, fast med lite variation. Sambon fortsätter att ta sitt ansvar på tryffelfronten och bjuder på en ny favorit, hallontryffel!

Hallontryfflel

ca 20 st
75 g frysta hallon
0,5 dl socker
150 g mörk choklad
25 g mjölkfritt margarin/smör

Garnering:
100 g mörk choklad
Valnötter

Gör såhär:
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka hallon och socker i ca 5 minuter. Passera genom en sil över chokladen och tillsätt margarin/smör. Rör tills det är en slät massa (vi fick värma det något i micron innan all choklad smält). Om smeten är för lös, låt stå kallt en stund och rulla sedan kulor som får stelna i kylen. Hacka nötterna fint, smält resterade choklad i vattenbad. Doppa tryfflarna i chokladen, tag upp med en gaffel och låt överflödig choklad rinna av. Rulla dem sedan i nöthacket och låt stelna.

Baileyskola med kaffeton

ca 40-50 st
2 msk smör
1,75 dl råsocker
0.25 dl mörkt muskavadosocker
1 dl sirap
2 dl grädde
0,5 dl Baileys
0,5 dl Kaluha (kaffelikör)

Gör såhär:
Blanda allt utom Baileys och Kaluha i en tjockbottnad kastrull. Koka tills smeten är 127 grader, eller klarar kulprovet. Tillsätt likörerna och koka några minuter till (jag lät det koka minst 10 min till). Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp eller utomhus (se upp för snöfall bara!). Skär sedan i lagom stora bitar och slå in i papper. Att tvinna ändarna tyckte jag gick smidigast!

Jo, jag vet att vi gjorde godis tidigare i december, men det är redan uppätet!

Leave a Reply


Sök i Bloggen