Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lucka #7: Bruna snitt med nytt snitt

Bruna snitt med nytt snitt

Först och främst måste jag nog säga “förlåt”. Jag har mixtrat med det allra heligaste, de gamla familjerecepten. Men till mitt försvar måste jag säga att det blev riktigt bra. Och lite extra färggrant som en bonus!

Bruna snitt är en kaka som funnits på julens kakfat i min familj i alla tider. Jag har fortsatt traditionen, för dessa kakor är riktigt beroendeframkallande. Namnet är lite förvirrande, för kakorna är inte speciellt bruna. De kan möjligtvis ha fått sitt namn från de bruna korinterna. Nu har jag lagt till både pistagenötter och gojibär, och därmed namnbytet.

Brun-grön-röda snitt

ca 40 stycken
15 g korinter
15 g gojibär
40 g pistagenötter (skalade)

60 g smör
90 g (1 dl) socker
1 msk sirap
0.5 dl grädde
1 litet ägg
0.5 tsk bikarbonat
280 g (4.5 dl) vetemjöl - ev lite mer

Gör såhär:
Lägg korinter och gojibär i blöt en liten stund (inte för länge, då blir gojibären väldigt mosiga). Skala och hacka pistagenötterna medelgrovt. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt sirap, grädde och ägg och vispa lite till. Rör ner korinter, bär och nötter. Blanda mjöl och bikarbonat i en separat skål. Tillsätt till smeten och arbeta ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om det blir allt för kladdigt.

Dela degen i sex bitar och rulla till längder ungefär tjocka som en tumme. Lägg på plåt och grädda i 200 grader ca 15-17 minuter, tills de fått lite färg. Låt svalna någon minut, men skär sedan längderna i sneda kakor medan de fortfarande är mjuka. Låt svalna på plåten.

2 Responses to “Lucka #7: Bruna snitt med nytt snitt”

  1. December 7th, 2009 at 22:29

    mamma says:

    Aha! så det blev gojibär och pistagenötter! du nämnde ju att det skulle bli nåt. Jag har bakat de traditionella i dag, så din variant får jag väl testa hos er i jul!

  2. December 7th, 2009 at 22:35

    Lotta Hellström says:

    Ja, jag måste ju se till att vi har ordentligt med fika när ni kommer! Ser fram emot besök!

Leave a Reply


Sök i Bloggen