Lucka #8: Julgodis med jordnötsmör
Julgodis måste man ju också ha. För hur mycket julmat man än tryckt i sig finns det ju alltid plats för en liten pralin eller hur? En av alla gånger jag surfade runt på Joy of baking, hittade jag något som kunde liknas med “Reeses peanut butter cups”. En chokladdoppad krämig “jordnötskaka” som jag blev väldigt förtjust i under mitt år i USA. När jag återvände förra sommaren, efter nio års frånvaro, var det Oreos och dessa som fick följa med i väskan hem. Nu hade jag alltså chansen att göra egna!
Julens första godis blev helt enkelt “Peanut butter balls”. Receptet är taget direkt från Joy of baking, men förminskat något. För herregud, det måste ju finnas plats för fler sorter!
Chokladdoppade jordnötsbollar
ca 30 stycken
200 g jordnötssmör
20 g smör
1 nypa salt
100-120 g florsocker
100 g mörk choklad
1 tsk rapsolja
Gör såhär:
Lägg jordnötssmör och smör i en skål. Värm i micron 30-60 sekunder, precis så det blir mjukt (smöret smälter). Blanda ordentligt. Blanda i florsocker så att det blir en formbar deg. Rulla små bollar av degen och lägg på en bricka med bakplåtspapper. Låt stå kallt ca 1 timme tills de stelnat.
Smält chokladen i micron eller över vattenbad, blanda i oljan. Doppa kulorna i chokladen, låt överskottet rinna av och lägg åter kulorna på bakplåtspapper. Ställ dem kallt att stelna och förvara sedan i burk i kylen. Om du vill stila kan du lägga dem i snygga formar när det är dax att äta dem!
This entry was posted on Tuesday, December 8th, 2009 at 08:38 and is filed under Baka, Jul, Sötsaker. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.