Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Minnen från studentlivet

Kycklinggryta med panangcurry
När jag var student (okej doktorand räknas egentligen också som student, men ni fattar) var detta en av mina standardrätter. Den lagades säkert flera gånger i månaden med mycket små variationer, och det kan ju som bekant bli för mycket av det goda. Därför har rätten uteblivit från min repertoar de senaste åren. Men nu var det dags för en grandios återkomst! För gott är det fortfarande.

På grund av borttappade receptböcker under åren så fick jag laga bäst jag kunde ur minnet. Det gick ganska bra och saker föll på sin plats under tiden i köket. En stor förändring gjorde jag däremot medvetet från början. Jag använde panang currypasta istället för den traditionella röda currypastan. Mest för att det är först nu jag upptäckt storheten i panangcurry. Panangcurryn är mycket starkare så vilken man väljer är ju en smaksak!

Kycklinggryta med panangcurry och kokosmjölk

4 rejäla portioner

2-3 kycklingfiléer (ca 400g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1-2 matsked panangcurry (eller röd currypasta)
skalet och saften av 1/2 citron (eller lime)
1 nypa socker
1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
1 burk minimajs
1 burk kokosmjölk
4-8 dl vatten
1 paket (100g) glasnudlar (ev)
Några blad thai-basilika
olja till stekning
fisksås att smaka av med

Gör såhär:
Skala löken och dela i klyftor, skala och hacka vitlöken och skala och riv ingefäran. Putsa och strimla kycklingfilén. Fräs lök, vitlök och kycklingfilén i olja tillsammans med currypastan. Tillsätt kokosmjölken och vattnet (ta den större mängden om du ska tillsätta nudlarna). Tillsätt ingefära, citron och socker och låt puttra några minuter. Tillsätt sedan alla grönsakerna på burk (dela gärna minimajsen i mindre bitar) och låt puttra några minuter till, tills kycklingen är genomlagad. Smaka av med fisksås och ev lite mer socker. Om man vill ha glasnudlar i läggar man i dem på slutet och låter dem dra några minuter. Annars är det minst lika gott med ris. Servera och lägg några blad thai-basilika på toppen.

2 Responses to “Minnen från studentlivet”

  1. December 9th, 2009 at 20:14

    Anna says:

    Gott! Tack för inspirationen! =)

  2. December 10th, 2009 at 22:49

    Lotta Hellström says:

    Det var så lite så! Kul att du tittade in!

Leave a Reply


Sök i Bloggen