Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Rabarber och Jordgubbar x2

Jag har suktat efter den svenska rabarbern under min tid i Sydney, och tyckte det var dags att göra slag i saken nu när jag är hemma i mitt eget kök igen. Efter en genomgång av innehållet i frysen hittade jag även några påsar frysta jordgubbar, och de blir ju snart överflödiga när årets gubbar är på gång! Varför inte ta och kombinera de båda, det blir ju en härlig smakkombination mellan sött och syrligt! Sagt och gjort så blev det två olika saker med rabarber- och jordgubbstema.

Rabarber och jordgubbsmarmelad

Här fick rabarberna och jordgubbarna samsas med citron, ingefära och vanilj. Frågan är bara om man får kalla det marmelad med så lite socker? Kanske kompott är ett bättre ord?

marmelad

Hemlagad marmelad och DN söndag till frukost, toppenstart på dagen.

Ingredienser:
350 g rabarber
250 g frysta jordgubbar
Skalet av 1 citron, saften av 1/2
2 cm färsk ingefära
2 krm vaniljpulver
150 g socker (eller efter egen smak)

Gör såhär:
Ansa och skiva rabarbern, dela jordgubbarna i mindre bitar, skala ingefäran och hacka den fint, riv citronskalet. Blanda rabarber, jordgubbar, ingefära, och citronskal samt -saft i en kastrull. Jag tillsatte även lite saft från de tinade jordgubbarna, har du inte det så tillsätt 1/2 dl vatten istället. Tillsätt vaniljpulver och låt koka upp (eller låt en vaniljstång koka med). Koka i 15-20 minuter tills frukten blivit mosig. Tillsätt socker och låt koka tills blandningen klarar “marmeladprovet” (häll lite marmelad på ett kylt fat, när det svalnat drar du ett streck genom marmeladen om om det inte flyter igen är det klart). Min fick koka ca 20 minuter till. Man man även använda pektin, men jag tycker det är onödigt. Förvara i frysen om den inte går åt så snabbt (men risken finns!).

Rabarber- och jordgubbspaj

Resterande rabarber och jordgubbar blev en härlig paj med knäck-täcke. Pajen är inspirerad av min gamla blogg-favorit hemliga pappan, som tyvärr slutat blogga.

Den funkar även med andra frukter och bär, men den här varianten blev så otroligt god att jag inte vågar tala om hur mycket jag och sambon satte i oss!

paj

Bilden blev inte perfekt, men det gällde att snabbt ta en bild innan pajen försvann!

Ingredienser:
3 stjälkar rabarber
250 g frysta jordgubbar
2 msk socker
vanlijpulver
ingefära (torkad)

100 g smör
1 dl socker
1 dl mjöl (drygt)
1.5 dl havregryn (drygt)
2 msk grädde
2 msk mörk sirap
1/2-1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Ansa rabarbern och skär i lagom stora bitar. Dela jordgubbarna något och blanda med rabarbern i en form. Blanda sockret med lite vaniljpulver och ingefära och strö över blandningen.

Smält smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna. Tillsätt lite mer mjöl om smeten verkar allt för lös. Häll den ganska tröga smeten över frukten/bären och fördela så att den täcker all frukt (det här receptet räcker till en form som är ca 20×30 cm). Grädda i 200 grader tills täcket fått gyllenbrun färg, ca 20-30 minuter. Låt stå och svalna lite så att täcket blir riktigt knäckigt!

Idag serverades pajen med vispgrädde som blandades med lika mycket turkisk yoghurt, och lite florsocker. Annars är vaniljglass en höjdare!

Leave a Reply


Sök i Bloggen