Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Nu blev det lite rörigt!

Vi firade att sambon har klarat sig halvvägs genom doktorandutbildningen genom att bjuda på buffé. Det mesta har han fixat, men jag kan ju inte låta bli att peta lite i köket jag också! Jag har faktiskt hållit mig lugn och bara bakat bröd (focaccia, på beställning) och gjort två röror. Men vilka röror sen! Den ena är baserad på grillad paprika, och liknar ajvar relish. Den andra är en bön-röra inspirerad från Saltå Kvarns bok, men lite modifierad (som vanligt när jag far fram). Sambon däremot har härjat runt i köket två kvällar i rad och trollat fram rätt efter rätt. Men han har ju ingen blogg, så dessa rätter får bara vi och gästerna njuta av. Om ni inte kräver ett gästblogginlägg såklart!

Röror x 2

Röra med grillad paprika, soltorkade tomater och oliver

2 röda paprikor
4 soltorkade tomater
1 liten vitlöksklyfta
1-2 msk olivolja
0,5 citron - skalet
0,5-1 msk flytande honung
1 dl kalamataoliver
salt o peppar

Gör såhär:
Dela paprikorna på hälften och kärna ur. Lägg dem på en plåt med skalsidan uppåt och sätt in i ugnen på grill ca 225 grader. Låt stå inne tills skalet svartnat. Tag av skalet av paprikorna och strimla dem grovt. Strimla de soltorkade tomaterna och skala vitlöken. Lägg allt sammans i en mixer tillsammans med olivoja. Mixa så att det blir slätt. Smaka av med citron, honung, salt och peppar. Hacka oliverna grovt och blanda sedan ner dem i röran.

Bönröra med fetaost

3 dl borlottibönor (kokade)
2 små vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ca 10 basilikablad
100 g fetaost
1 dl filmjölk
salt, peppar

Gör såhär:
Skala vitlöksklyftorna och dela dem i lite mindre bitar. Lägg allt utom kryddorna i en mixer och blanda till en slät röra. Smaka av med salt och peppar.

Leave a Reply


Sök i Bloggen